Vestiville-tickets via Eventbrite gekocht? Dan krijg je je geld terug!

Vestiville, de lege weide
YouTube/Cyrpien Delire

Festivalgangers die hun tickets voor Vestiville via de website Eventbrite gekocht hebben, krijgen hun geld terug. Het festival leek te mooi om waar te zijn en bleek dat uiteindelijk ook te zijn. Vestiville werd een uur voordat het zou beginnen, afgelast.

Website Eventbrite belooft tickets voor het afgelaste festival Vestiville terug te betalen. Dat zou nog deze week moeten gebeuren. Eventbrite is nog bezig de praktische kant van het probleem te regelen. De website is nog in gesprek met de organisatie om het geld dat ze teruggeeft ook zelf terug te krijgen.

Fraude of overmoed

Of Eventbrite geld zal krijgen van de organisatie van Vestiville, is nog helemaal niet zeker. Twee van de drie organisatoren zijn opgepakt, de derde is na verhoor weer vrijgelaten. Het parket onderzoekt of ze schuldig zijn aan fraude of het gewoon om overmoed ging.

Vestiville pakte uit met iconen uit de hiphopwereld. Met namen als A$AP Rocky en Trey Songz op vrijdag, Cardi B en Meek Mill op zaterdag en Lil Pump en Ashanti op zondag, leek het te mooi om waar te zijn. En dat bleek ook het geval.

Louche festivals

Het duo – een Nederlandse broer en zus – zijn geen onbekenden in het milieu van louche festivals. Ze richtten een bvba op, Vestival, die drie edities van een festival met dezelfde naam in Nederland organiseerde. Ook toen leek de line up te groot voor zo’n jong festival, maar ging het wel door.

Na drie edities ging de organisator failliet omdat hij “geen ervaring had met dergelijke grote evenementen”. De kosten lagen een stuk hoger dan verwacht, een stuk hoger dan de inkomsten en dus bleef een hele stapel facturen onbetaald.

Onopgerichte sponsorbedrijven

Het bedrijf van de twee Nederlanders en hun Britse zakenpartner verscheen pas vorig jaar in België. En dat is niet het enige bedrijf dat wat laat opgericht werd. Een groot deel van de sponsors van Vestiville bleek, uit onderzoek van het Leuvense studentenblad Veto, eigendom te zijn van de organisatoren en bovendien pas opgericht nadat ze al op affiches waren verschenen.

OMG, TICKET SALES IS EXPLODING! ? The daily bird tickets are almost SOLD-OUT. Grab them now before it’s too late !You dont want to miss Europes finest Urban music festival ?

Geplaatst door Vestiville op Maandag 27 mei 2019

De organisatie pronkte ook met een schitterende ticketverkoop. Dat bleek een leugen. De organisatoren hoopten op een totaal van maar liefst 120.000 bezoekers, maar zouden maar een 30.000-tal tickets verkocht hebben. Dat is niet weinig, zeker niet voor een eerste editie van een (louche) festival, maar niet genoeg om uit de kosten te komen. De organisatie besliste dan de ticketverkoop een boost te geven door te beweren dat Vestiville bijna uitverkocht was.

Afgelast wanneer het moest beginnen

Vestiville werd afgelast op dezelfde dag als het festival zou moeten beginnen. Op hetzelfde moment zelfs. De burgemeester van Lommel, Bob Nijs, liet aan verschillende media weten dat hij het festival echt een kans wilde geven, maar dat niet genoeg problemen tijdelijk opgelost geraakten.

Headliner A$AP Rocky die (via Twitter) afzegde, was volgens de burgemeester de druppel. Festivalgangers zullen gefrustreerd raken en dan is een degelijke beveiliging absoluut noodzakelijk.

Vestiville wordt hier en daar vergeleken met FYRE Festival. Dat moest in 2017 een enorm exclusief festival worden op de Bahama’s, maar draaide uit op een fiasco. Experten ter plaatse benadrukten dat er één groot verschil is tussen Vestiville en FYRE Festival: de organisatie va Vestiville wilde wel degelijk een festival laten doorgaan. Er was een hele hoop vergunningen en veiligheidssancties niet in orde, maar alles stond klaar voor een echt festival.

Gesponsorde artikelen