Via Payoneer betalen op Airbnb? Dan help je de eigenaren de belastingen te ontduiken

Via Payoneer betalen op Airbnb? Dan help je de eigenaren de belastingen te ontduiken

Wanneer je op Airbnb een vakantiewoning huurt, zijn er verschillende betaalmethoden voor je beschikbaar, waaronder Paypal en Payoneer. Deze laatste is net verboden in Frankrijk. Bij ons is het systeem nog volkomen legaal, terwijl het duidelijk kan aanzetten tot belastingfraude. Met Payoneer kunnen de huiseigenaars geld innen zonder erop belast te worden.

Er was al vaker controverse over Airbnb en de belastingsontduiking van de dienst. Nu komt het betalingssysteem van het platform onder vuur. Dat meldt de Waalse krant, L’Avenir. Naast de traditionele betaalmethoden, biedt Airbnb je de mogelijkheid om via Payoneer te betalen. Dit is een oplaadbare creditcard. Maar door het gebruik van Payoneer kunnen de appartements- of huiseigenaren ontkomen aan de belastingen.

Het bedrijf Payoneer is Amerikaans maar wordt geleid vanuit Gibraltar. Dit betekent dat de geldtransacties niet kunnen worden geïdentificeerd door de Europese regeringen. In feite ontsnappen de betalingen aan de afspraken over de uitwisseling van bankgegevens. Het resultaat is dat het voor eigenaren vrij eenvoudig is om de inkomsten niet te vermelden op de huurbelasting.

Een echt fiscaal paradijs

Als je een Payoneer-kaart wil in België, is dat eenvoudig. Met slechts een paar klikken heb je je eigen oplaadbare creditcard. Op de Airbnb-site staat: “Wanneer je je aanmeldt voor Payoneer als nieuwe Airbnb-klant, moet je hetzelfde adres opgeven dat je hebt opgegeven op de Airbnb Fashion-pagina. Eenmaal geregistreerd, zal Payoneer je informatie valideren of je vragen om binnen de twee dagen aanvullende informatie per e-mail te verstrekken (…) Na goedkeuring door Payoneer ontvang je binnen de 4 tot 15 werkdagen in je postbus.” Vervolgens werkt de kaart als een oplaadbare Mastercard die kan worden gebruikt om verblijven te betalen. Aan de andere kant zijn er wel nog steeds de transactiekosten die soms kunnen oplopen.

Verboden in Frankrijk

In Frankrijk is het sinds december niet meer mogelijk Payoneer te gebruiken. Maar bij ons is het niet verboden. Airbnb wil het niet hebben over fraude. “Het gaat over een reactie op lokale zorgen over mogelijk misbruik door een minderheid van gebruikers”, zegt Airbnb aan L’Avenir.

Airbnb is niet het enige bedrijf dat Payoneer gebruikt. Andere bedrijven zoals Amazon of Google gebruiken het systeem ook.

Gesponsorde artikelen