Vibrators, sekstapes en pikante sms’en: Brits seksschandaal met 36 conservatieve parlementariërs ontploft

Vibrators, sekstapes en pikante sms’en: Brits seksschandaal met 36 conservatieve parlementariërs ontploft

Een seksschandaal van ongekende grootte staat op het punt om los te barsten in Groot Brittannië. Volgens een klokkeluiderswebsite Guido Fawkes zouden zo’n 36 Tories, zowel zittende ministers als parlementariërs, zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag.

Westminster kent momenteel zijn eigen politieke Weinstein-affaire. Maar liefst 36 parlementariërs, ministers en medewerkers worden ervan beschuldigd hun handen niet thuis te kunnen houden, seksuele eisen gesteld te hebben van hun medewerkers, zegt klokkenluider Guido Fawkes. Waar hij zijn informatie precies haalt, is niet duidelijk, maar het zou om een intern document van binnen de Conservative Party gaan, dat gelekt is.

Fawkes identificeert 36 parlementariërs, één van hen zou Mark Garnier zijn, de minister voor Buitenlandse Handel. Hij zou z’n secretaresse gevraagd hebben om een seksshop te bezoeken en daar een aantal speeltjes op te pikken. Garnier liet al weten dat de beschuldigingen ‘overdreven’ zijn. Het probleem voor de conservatieven: hij is niet alleen.

Sekstapes en prostituees

Van de 36 beschuldigde parlementariërs, die in de documenten van Fawkes anoniem blijven, maar waarvan de Britse media al een paar namen kon ontcijferen. Twaalf van hen zouden zich ongepast gedragen hebben naar vrouwelijk personeel, vier deden dat naar mannen. Als dat allemaal wat vaag klinkt: een parlementariër zou een heuse sekstape hebben van zijn escapades.

EPA

Nog een andere MP zou een vrouw hebben betaald “om te zwijgen”, maar over wat is nogal onduidelijk. Een collega betaalde dan weer een prostituee. De Britse premier Theresa May zou een meeting op topniveau belegd hebben, en er zou nu ook een klachtenprocedure komen voor ongepast gedrag.

Ook Stephen Crabb, de Welshe minister voor pensioenen, staat op de lijst. Hij moest vorig jaar opstappen nadat hij in 2013 pikante sms’en zou verstuurd hebben naar een vrouw die bij hem kwam solliciteren. En zo wordt de lijst steeds langer, met dus 36 Conservatieve namen op de lijst. Het soort PR-ramp die Theresa May momenteel kan missen als kiespijn: dit soort schandalen durft de publieke opinie in Groot-Brittannië nogal bepalen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een schandaal vlak voor belangrijke onderhandelingen, ook invloed heeft op EU-niveau.

Corbyn reageert

Ook oppositieleider en Labour-voorzitter Jeremy Corbyn liet eerder deze week al optekenen dat “seksueel misbruik niet beperkt is tot Hollywood. Vrouwonvriendelijkheid en seksisme zijn wijdverspreide problemen in de hele samenleving. Het bestaat en gedijt in de gangen van de macht, ook in Westminster. Nu vrouwen makkelijker naar buiten komen met het misbruik waarvan ze slachtoffer zijn geworden, moet er een duidelijke procedure komen om naar hen te luisteren en de daders ter verantwoording te roepen. We moeten onze gedeelde verantwoordelijkheid aanvaarden om deze cultuur die het misbruik van vrouwen normaliseert te veranderen”.

EPA

Gesponsorde artikelen