Vice-president VS verlaat “woedend” football-wedstrijd na nieuwe kniel-actie zwarte spelers

Vice-president VS verlaat “woedend” football-wedstrijd na nieuwe kniel-actie zwarte spelers

De Amerikaanse vice-president Mike Pence is “woedend” vertrokken bij een Amerikaanse footballwedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers. Verschillende spelers knielden immers als protest tijdens het volkslied bij de aanvang van wedstrijd om te protesteren tegen racisme en geweld tegen minderheden. Pence zei in een verklaring dat hij niet bij een wedstrijd wil zijn die oneerbiedig is richting de Amerikaanse soldaten, het volkslied of de vlag. Maar achteraf bleek dat de reactie van Pence vooral opgezet spel was.

Knielen tijdens het volkslied is in de VS uitgegroeid tot een daad van verzet onder vooral zwarte sporters. Footballspeler Colin Kaepernick gaf vorig jaar de aanzet, toen hij tijdens het spelen van het volkslied knielde. Hij protesteerde daarmee tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen.

Trump gaf sporters die tijdens het volkslied knielden al eens het predicaat “klootzakken” mee. Ook riep hij op tot een boycot van clubs die niets deden tegen spelers die “onze vlag oneerbiedig behandelen”. De president adviseerde ontslag voor de spelers. De Amerikaanse sportwereld reageerde verbolgen op Trumps uitspraken. Zo’n 150 sporters namen gezamenlijk afstand van hem en zijn kritiek.

De vice-president, die “speciaal” van Las Vegas naar zijn thuisstaat Indiana vloog om de wedstrijd bij te wonen (een grapje dat de belastingbetaler overigens 250.000 dollar kostte), zei na afloop in een verklaring dat hij niet bij een wedstrijd wil zijn die oneerbiedig is richting de Amerikaanse soldaten, het volkslied of de vlag.

“Trots”

Even later twitterde president Trump dat hij Pence had meegegeven weg te gaan bij de wedstrijd zodra er een speler op de knieën zou gaan. “Ik ben trots op hem en zijn vrouw.”

De reactie van Trump wekte bij sommigen de indruk dat sprake was van opgezet spel. Ondertussen is gebleken dat Pence nooit van plan was om de hele wedstrijd bij te wonen: Air Force Two moest al lang voor de wedstrijd zou zijn afgelopen weer in de lucht hangen want Pence moest naar een fundraiser in Los Angeles.

Het Witte Huis wilde niet reageren op de vraag of het een vooropgezet plan was dat Pence de wedstrijd zou verlaten. Ook de organisatie van de NFL wilde niet reageren op het voorval.

Gesponsorde artikelen