Victor Orbán heeft nu heel Oost-Europa achter zich om muur te bouwen aan grens tussen Macedonië en Griekenland

Victor Orbán heeft nu heel Oost-Europa achter zich om muur te bouwen aan grens tussen Macedonië en Griekenland

Vergeet één Europese politiek voor vluchtelingen. Vergeet ook één christendemocratische politieke familie in Europa. Want terwijl de Duitse bondskanselier Angel Merkel een ‘soft’ plan voorstelt en de Grieken vertrouwt, gaan de Oost-Europese landen een stap verder. Onder aanvoering van oude bekende Victor Orbán willen ze een muur na Griekenland om de instroom te stoppen. 

Angela Merkel had een plan. De Duitse bondskanselier wil zogenaamde ‘hotspots’ bouwen in Griekenland, waar de Grieken dan al meteen kijken wie door mag reizen als vluchteling en wie niet. Een manier om de zaak toch wat strakker aan te pakken.

Geen “Wir Schaffen das” meer, maar ook niet radicaal de kraan dichtdraaien. Een mooi compromis, helemaal zoals Merkel en haar christendemocraten gewoon zijn dat te maken. In praktijk is het allemaal veel minder haalbaar: van de beloofde vijf hotspots is er nog maar één open.

Tot zover het compromis. Want dat is buiten die andere prominente Europese leider gerekend: Victor Orbán. De Hongaarse leider, nochtans ook lid van de christendemocratische fractie in Europa, is al veel langer het gezicht van de harde aanpak. Aan de vooravond van een Europese top over de vluchtelingen herhaalde hij dat Europa gefaald heeft én dat hij niet van plan is om een Europees spreidingsplan voor vluchtelingen te aanvaarden.

En Orbán staat niet alleen. In Praag kwamen de leiders van Hongarije, Polen, Slovakije, Tsjechië en Bulgarije samen. En speciale gast was Macedonië, dat geen lid is van de Europese Unie. Maar Macedonië speelt een cruciale rol in de plannen van Orban en co. Want die landen vertrouwen de Grieken voor geen cent meer, ze zien wat de extreemlinkse Griekse regering de afgelopen maanden als netto resultaat kan voorleggen. En dat is een bijzonder zware balans: van alle beloften om de Europese grenzen deftig te bewaken is nauwelijks iets in huis gekomen.

Pijnlijk voor de Grieken: “Ze kunnen Europa niet verdedigen”

Het plan is nu even eenvoudig als pijnlijk voor de Grieken. De grens tussen Griekenland en Macedonië wordt helemaal versterkt, met prikkeldraad en zware controles. Merkel had nochtans gewaarschuwd dat zo’n plan “de Europese discussie zou kunnen verzieken”. Maar Orbán sprak even duidelijke taal: “De Grieken zijn gewoon niet in staat om de rest van Europa te verdedigen.”

Daarmee lijkt Merkels plan langzaam maar zeker politiek compleet onhaalbaar. Dat heeft nog een grote zwakte, naast Griekenland. De relatie met Turkije. De Turken willen wel helpen, maar eisen daar zware compensatie voor: miljarden euro steun én nieuwe onderhandelingen over een EU-lidmaatschap.

Dus, dat plan om in Macedonië de echte grens met Europa te bouwen is zo gek niet. Dat geeft de Europese Commissie ook impliciet toe, want het gaf zopas 10 miljoen euro om de Macedoniërs te helpen hun grens te versterken. Macedonië, dat historisch gezien nog een eitje te pellen heeft met de Grieken, werkt gretig mee. Overal komt dubbele prikkeldraad. En alleen Syriërs, Afghanen en Irakezen mogen nog doorreizen, alle anderen moeten in Griekenland blijven.

Gesponsorde artikelen