Left Right
scrollTop top

Video van jongen die executie uitvoert is bangelijke voorbode: IS is een hele generatie kids aan het indoctrineren


Video van jongen die executie uitvoert is bangelijke voorbode: IS is een hele generatie kids aan het indoctrineren

Een nieuwe video van IS roept afgrijzen op: hij toont hoe een snotaap een jonge Palestijn die beschuldigd wordt van verraad koelbloedig executeert, waarna de jongen nog wat juicht ook. Hoe gruwelijk dat ook is, het is niet de belangrijkste boodschap die IS ons met deze nieuwe film stuurt. Die valt echt rauw op de maag, namelijk dat zelfs als het kalifaat faalt, er nu al een generatie kinderen compleet geïndocrineerd wordt met de jihad. En een jihad die echt nietsontziend is. Dit is het verhaal van wat IS aan het uitsteken is met de jeugd in het kalifaat.

Het is de tweede keer dat IS zo’n jong manneke in een video mensen laat executeren. De eerste keer was op 25 januari, toen een jongen van hooguit tien jaar twee “Russische spionnen” doodschoot. En nu is er dus de video van een gastje dat naar schatting 12, 13 jaar is (te jong om zich te scheren in ieder geval) dat een 19-jarige Palestijn die zou gespioneerd hebben voor de Israëlische Mossad “mocht” doodschieten.

Het ventje in kwestie is opgegroeid in Frankrijk. Hij zou, net als de man die naast hem staat en hem aanspoort, de Franse nationaliteit hebben. De oudere man is de schoonbroer van Mohammed Merah, de man die deze week drie jaar geleden in Toulouse en omstreken bij verschillende schietpartijen, onder meer aan een joodse school, zeven mensen vermoordde. De kleine aan zijn zijde is dus wellicht ook familie, en het feit dat de twee de executie uitvoeren heeft in de ogen van IS grote symbolische waarde.

Beetje fake

Om te beginnen: beide video’s zijn ondertussen door professionals bekeken en de conclusie is unaniem dat ze heel clever gemonteerd zijn en dat de twee kinderen de trekker niet overhaalden. Het maakt het een beetje minder erg, maar het blijft uiteraard absurd degoutant, zelfs als IS alleen maar zou willen suggereren dat het vindt dat kinderen zo’n dingen moeten doen. 

En hoewel de video weer een shockeffect creëert, moeten we eerlijk gezegd niet verbaasd zijn. Al in november stond in een rapport van de VN al gedetailleerd hoe IS met kinderen omgaat.

Ouders krijgen 200 dollar voor een kind

Ook vanuit de bezette gebieden komen er regelmatig berichten van hoe IS omgaat met “de jonge leeuwen van het kalifaat”. Zo sturen blijkbaar steeds meer ouders hun kinderen naar IS-kampen in ruil voor geld, eten en zelfs kleren. De ondergrondse meldde niet zo lang geleden dat “het rekruteren van kinderen door IS nu systematisch is, met drie trainingskampen in de buurt van Raqqa, waar kinderen geïndoctrineerd worden en gevechtstraining leren”. IS noemt die kinderen “cubs” of welpjes. 

Het gaat om het al-Khalifa Cubs Institute en het al-Farouk Cubs Institute (beide in Raqqa) en het Sharia Camp for Cubs in de nabijgelegen stad al-Tabqa. Ouders die er hun zoons naartoe sturen voor een crash course jihadisme van 40 dagen krijgen 200 dollar per kind volgens Abu Ibrahim Raqqawi van de verzetsbeweging. Er zijn Koranklassen en er wordt de klein mannen geleerd om om te gaan met vuurwapens, maar ze krijgen ook blijkbaar oosterse gevechtstechnieken. In het al-Farouk Cubs Institute zitten de kleinsten: de meesten zijn amper vijf jaar oud.

Kinderen moeten urenlang naar films van executies kijken

IS heeft ook al twee films specifiek over hoe het kinderen traint op de wereld losgelaten; ze heten Blood of Jihad en Blood of Jihad 2 (die je onderaan het artikel kan bekijken) – en wat ze niet tonen is hoe de indoctrinatie in zijn werk gaat: kinderen moeten samen kijken naar films van executies, elke dag, dagen aan een stuk. Er wordt hen ook ingepeperd om hun eigen ouders in de gaten te houden en aan IS te melden wanneer die de regels van het kalifaat overtreden.

Volgens sommige bronnen worden de kinderen ook geleerd hoe om te gaan met sociale media. Ze krijgen aangeleerd hoe dingen te posten en te delen. Het verklaart wellicht voor een stuk waarom er momenteel per minuut 90 tweets gestuurd worden door of in de naam van IS vanuit het kalifaat.

Abu U

De kinderen hebben ook al hun eigen martelaars, zoals Abu Ubaidah, een jongen van tien die “strijdend aan de zijde van zijn vader tegen de ongelovigen” omkwam in oktober. Het indoctrineren van kinderen is niet moeilijk. Het maakt dat we ernstig rekening moeten beginnen houden met het feit het jihadisme nu al een volgende generatie wordt ingepompt bij de kinderen van Irak en Syrië. 

Maar er is meer. Vanuit Egypte komen verontrustende berichten over kinderen die op straat, in Caïro en Alexandrië “IS spelen”. Ze doen met houten stokken na wat ze blijkbaar hebben gezien op video, dingen zoals de executie van 21 koptische christenen. Het duidt toch op iets wat we niet graag onder ogen zien in het Westen, namelijk dat Islamitische Staat appeal heeft in de Islamitische wereld. Dat, plus: jong geleerd is oud gedaan.

Wat het nog wat erger maakt

Wat het zo mogelijk nog verontrustender maakt is dat wat IS met kinderen aan het doen is – het de facto creëren van een generatie jihadisten voor de toekomst, ook in andere delen van de wereld gebeurt. Het leger van Kameroen bevrijdde vandaag ongeveer tachtig kinderen in een kamp van Boko Haram.

Ze leerden er omgaan met wapens.  Ze waren tussen de vijf en achttien jaar en werden opgeleid tot strijders van de terreurgroep. De groep ontvoert regelmatig grote groepen kinderen en zet die vervolgens in als strijders, spionnen, beulen of zelfs zelfmoordterroristen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.677.742
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141