Vier op tien Vlamingen steunt de betoging tegen de besparingsplannen van de regering

Meer dan de helft van de Vlamingen steunt de nationale betoging morgen in Brussel niet. Dat blijkt uit een peiling die VTM Nieuws samen met iVOX heeft uitgevoerd. 54 procent van de respondenten is tegen de betoging, 39 procent staat achter de demonstranten.

In totaal is 54 procent van de Vlamingen tegen de grote betogingen die de vakbonden morgen in Brussel organiseren tegen de besparingsplannen van de nieuwe regeringen. 39 procent van de respondenten staat wel volledig achter de actie, en 7 procent weet niet zo goed wat ze ervan moeten denken. Ter vergelijking: in mei heeft 67 procent van de Vlamingen voor de nieuwe regeringspartijen gekozen.

Maakt het allemaal iets uit?

Hoewel 39 procent van de Vlamingen achter de actie van morgen staat, denken velen onder hen niet dat de demonstratie uiteindelijk een verschil zal maken. Amper 21 procenten van de respondenten gaf aan te denken dat de besparingsmaatregelen uiteindelijk bijgeschaafd zouden worden omwille van de actie morgen en de grote nationale staking van 15 december.

Geen andere keuze?

Hoewel 39 procent van de Vlamingen de acties tegen de besparingsmaatregelen steunt, moet een deel onder hen wel toegeven dat de regering geen andere keuze had dan nu te besparen. Er is namelijk ‘maar’ 33 procent die andere mogelijkheden zag. Maar het verschil tussen die twee cijfers kan verklaard worden door mensen die de besparingsmaatregelen anders hadden ingevuld.

Besparen voor onze kinderen?

Het overgrote deel van de Vlamingen is wel akkoord dat we nu iets moeten besparen, omdat ze vrezen dat onze kinderen het later niet zo goed zullen hebben als wij het momenteel hebben. Maar liefst 72 procent gaat akkoord met die stelling, 21 procent is tegen.

Ter info: de uitslag van de federale verkiezingen van 25 mei 2014. De regeringspartijen zijn N-VA, CD&V en Open Vld.

Meer
Lees meer...