Vier redenen waarom Forza Horizon 2 niet in je gamecollectie mag ontbreken

Vier redenen waarom Forza Horizon 2 niet in je gamecollectie mag ontbreken

Terwijl PlayStation-fans pruillippend toekijken hoe Driveclub – dat vooraf vaak het etiket ‘meestbelovende racegame van het jaar’ kreeg opgeplakt – een bijzonder valse start maakt, kan het geluk van Xbox One-bezitters niet op. En dat is te danken aan Forza Horizon 2 van ontwikkelaar PlayGround Games. 

Wij stuurden onze man ruim een maand lang op virtuele roadtrip in de uitgestrekte Frans-Italiaanse grensstreek en hij genoot met volle teugen van de heerlijke vibe die deze game uitstraalt en het raceplezier dat je hier met hopen krijgt toegestopt. Hij keerde terug met vier redenen waarom Forza Horizon 2 niet in de collectie van de raceliefhebber mag ontbreken.

1. Bloedmooie graphics

De graphics zijn om duimen en vingers bij af te likken. Alle paardenkrachten die de Xbox One aan boord heeft, worden schijnbaar ingezet. De kleinste details laten de gevarieerde omgeving tot leven komen en de meer dan 200 wagens – van een doordeweekse Ford Fiesta tot de exclusieve Lamborghini Huracan – zijn uiterst gedetailleerd afgewerkt. De bakken lijken stuk voor stuk nóg echter en blinken nóg harder. En aangezien de auto’s ook over een dashboardcamera beschikken, kan je rondneuzen in het volledig authentiek afgewerkte interieur van elke bolide. Een dag- en nachtcyclus en weereffecten zijn ook voorhanden. Wanneer we de zonnestralen, die op prachtige wijze weerkaatsen op je auto, inruilen voor kletterende stortbuien komt de visuele verwennerij dankzij de verbluffende regeneffecten nog beter tot zijn recht. Je leest het: we gebruiken overdadig veel superlatieven maar wanneer je de game live in actie ziet, kan je simpelweg niet ontkennen dat het er gewoonweg spectaculair uitziet. 

2. Enorm uitgestrekte en erg gevarieerde spelwereld

De berijdbare oppervlakte is maar liefst verdrievoudigd ten opzichte van de Xbox 360-voorganger. Het Colorado uit de originele game wordt hier ingeruild voor de zuiderse charme van het Frans-Italiaanse grensgebied. Terwijl je in de vorige game nog enkel kon rijden op de wegen waar het volgens het spel toegelaten was, promoveert Forza Horizon 2 het natuurschoon eromheen tot ruige offroad racelocaties. Terwijl je doorgaans racet over kronkelende bergpaadjes, brede boulevards langs de chicste stranden en smalle straatjes in de vele pittoreske dorpjes en steden die de game rijk is, kun je vanaf nu ook aan hoge snelheden door weiden, bossen, wijnranken en lavendelvelden razen. Een fundamentele wijziging die eveneens zorgt voor zeer leuke offroad races onder de noemer Cross Country. 

3. Belachelijk veel content

Met de 168 toernooien (goed voor zo’n 700 individuele races) in verschillende categorieën (races met superbolides, zeldzame oldtimers, rallyritten, enzovoort) die de hoofdmoot vormen van Forza Horizon 2 ben je al even zoet, maar daarbovenop krijg je ook nog een aantal spectaculaire Showcaseritten waarbij je het onder meer opneemt tegen een stoomtrein of een eskader straaljagers en dertig Bucketlistuitdagingen waarin je bijvoorbeeld uitgedaagd wordt om zo snel mogelijk door het verkeer te razen. Bovendien zijn er nog tal van plezante randactiviteiten die de speelduur aanzienlijk verlengen: met opzet en zo snel mogelijk geflitst worden bij de vele snelheidscontroles, het vernielen van reclameborden in ruil voor een beloning en het opspeuren van zeldzame auto’s die ergens op de map in een schuurtje verstopt zitten. Tel daar nog het massaal gespeelde en feilloos werkende onlinegedeelte bij op en je komt tot de makkelijke conclusie dat er belachelijk veel te beleven valt in Forza Horizon 2. Dit is een bruisend totaalpakket waar de snelheidsduivels maandenlang mee in de weer kunnen zijn zonder zich ook maar één moment te vervelen. 

4. Rijdt waanzinnig lekker

Iedereen die de voorganger gespeeld heeft, zal het semirealistische rijgedrag van Forza Horizon 2 meteen herkennen. Enkel de offroadactiviteiten bezorgen de game zo nu en dan een veel hoger arcadegehalte dan voorheen, maar daarom zijn ze niet minder leuk. Het is dankzij de perfecte bediening een genot om je favoriete auto’s door het mediterrane landschap te sturen. Minder ervaren chauffeurs worden nog steeds de hand gereikt door middel van een heleboel hulpmiddelen zoals automatische remmen, allerlei stuurhulpen en de weergave van de ideale racelijn. En smak je toch ergens tegenaan, dan kan je op eender welk moment terugspoelen en doen alsof het fatale ogenblik nooit heeft plaatsgevonden. Gelukkig zijn er ook voldoende instellingen voorhanden (het desgewenst tunen en instellen van je wagen om de prestaties te beïnvloeden) om het realisme van de race-ervaring wat te vergroten. Wat je ook kiest, in beide gevallen speelt Forza Horizon 2 als een droom! 

Conclusie: 9

Forza Horizon 2 ziet er verbazingwekkend knap uit en rijdt waanzinnig lekker. Het spel biedt bovendien zoveel content en afwisseling dat zowel de minder ervaren chauffeurs alsook de gepatenteerde racepiloten hier ongetwijfeld met heel veel plezier al hun vrije tijd in zullen pompen. PlayStation-fans zullen het niet graag horen, maar de beste racer van dit jaar speel je op Microsofts Xbox One.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen