Vietnam zegt dat nieuwe stam van coronavirus drie keer zo besmettelijk is

Hanoi Vietnam coronavirus
Medische personeel test mensen op het coronavirus in Hanoi, Vietnam – Bron: Isopix

De recente piek in het aantal coronabesmettingen in Vietnam is veroorzaakt door een nieuwe gemuteerde stam van het virus. Dat zegt de ministers van Volksgezondheid van het Aziatische land. Volgens hem besmet elke besmette patiënt gemiddeld vijf tot zes mensen met deze nieuwe stam.

Vietnam leek aanvankelijk de pandemie van het coronacrisis heel goed te doorstaan. Het land registreerde maar enkele honderden besmettingen en ‘amper’ zes doden. Het virus leek verslagen, maar op 25 juli kwam er een einde aan 99 dagen zonder besmetting.

De Nang

Sindsdien zijn er 204 nieuwe gevallen geïdentificeerd, voornamelijk in de regio rond de kustplaats Da Nang. Heel wat binnenlandse toeristen waren massaal naar die badplaats afgezakt voor hun vakantie. Vorig week zijn 80.000 mensen daar geëvacueerd met het vliegtuig.

Volgens minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long besmet een patiënt met deze nieuwe stam gemiddeld tussen de vijf en zes mensen. Bij de vorige uitbraak was dat tussen de 1,8 en 2,2. Dat schrijft Reuters.

Gemuteerd

Gezondheidsautoriteiten hebben nu laten weten dat de recent uitbraak veroorzaakt is door een nieuwe stam van het coronavirus. Eerder wezen ook al andere studies erop dat gemuteerde stammen van het coronavirus zich effectiever weten te verspreiden dan het originele.

Dat bevestigt ook Marc Choisy, een bio-wiskundige van de Oxford University Clinical Research Unit in Hanoi, aan The Associated Press. “Een groot verschil dat ik heb opgemerkt tussen deze golf en de vorige, is dat de gevallen die we nu hebben, veel heviger zijn”, legt hij uit.

Gesponsorde artikelen