Left Right
scrollTop top

Vijf niet te missen ‘first timers’ op Graspop


Vijf niet te missen ‘first timers’ op Graspop

De affiche van Graspop Metal Meeting 2014 begint, met ondertussen al meer dan vijftig toegezegde acts, aardig vorm te krijgen. Onder de bevestigde namen opmerkelijk wat bands die voor de allereerste keer de affiche van GMM sieren. Steven Verhoeven zet vijf ‘first timers’ waarvan wij vinden dat u ze absoluut niet mag missen op een rijtje.

1. Crossfaith

Een bende losgeslagen Japanners die alle regels van de kunst aan hun ongetwijfeld netjes opgeblonken laarzen lappen. Crossfaith pakt uit met een pittige mix van pompende elektro en verschroeiende metalcore. Geen voer voor behoudsgezinde metalliefhebbers!

2. Huntress

Kijk, als Lemmy een nummer voor je schrijft met als titel I Want To Fuck You To Death, kan je dat moeilijk afdoen als een te verwaarlozen bijkomstigheid. Jill Janus, frontvrouw van Huntress, mocht op de schoot bij het Motörhead-opperhoofd, met het ondertussen gekende gevolg. Het vijftal pakt op hun tweede album, Starbound Beast, opnieuw uit met overrompelende drums en loodzware gitaarriffs. Tegelijkertijd is Janus niet vies van een vleugje thrash en zelfs flarden death- of black metal behoren tot de opties. Een absolute must see, al was het maar voor de allesverterende schoonheid van Jills ogen…

3. Cult of Luna

Ze zijn Zweeds en ze zijn met zeven. De postmetal van Cult Of Luna heeft al menig publiek verweesd achtergelaten, alleen deden ze dat nog nooit op de Desselse weide. Bereid u voor op logge, donkere, repetitieve en vooral verpletterende gitaren en de gigantische muur van geluid die ze daarmee optrekken. Op het podium durven ze hun sobere lijn wel eens doortrekken. Wie hoopt op een gelikte lichtshow en dito vuurwerk is er dus aan voor de moeite. Als je daarentegen wil verdrinken in een auditieve climax waar riff na riff naartoe is gewerkt, moet Cult Of Luna met stip noteren. 

4. Neurosis

Neurosis, ontegensprekelijk één van de meest invloedrijke alternatieve acts van de laatste twintig jaar, heeft nog nooit op Graspop Metal Meeting gestaan! Een haast niet te geloven vaststelling die ook ons deed checken en dubbelchecken. Wat destijds begon als een band die voortdreef op invloeden uit de hardcore- en punkwereld is ondertussen uitgegroeid tot een collectief met een even donker als zwaar geluid, waarin zelfs plaats is voor ambient en folk. Begin echter niet te panikeren, de heren van Neurosis laten de doedelzakken voorlopig nog ongemoeid en wij hopen van u hetzelfde.

5. Soundgarden

Met deze grunge-grootheden uit Seattle heeft GMM een topper van formaat te pakken. Begin jaren negentig schreven Chris Cornell en zijn kornuiten een aantal alternatieve hits die in ons collectief rockgeheugen staan gegrift. Het feit dat ook zij ‘first timers’ zijn, ligt waarschijnlijk meer aan het feit dat ze er al in 1997 de brui aan gaven. Frontman Cornell stampte Audioslave mee uit de grond en in die hoedanigheid stond de man al wel op het hoofdpodium van Graspop Metal Meeting. Soundgarden is sinds 2010 terug een volwaardige band, inclusief nieuw materiaal. Uiteraard hopen wij in Dessel een ‘best of’-set te horen, met songs als Rusty Cage, Spoonman en het onvermijdelijke Black Hole Sun. Als dat geregeld kan worden, beloven wij dat we ons houthakkershemd thuis laten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755