Left Right
scrollTop top

Vijf voor twaalf: deze prachtige koraalriffen zijn over twintig jaar verdwenen


Vijf voor twaalf: deze prachtige koraalriffen zijn over twintig jaar verdwenen

Veel koraalriffen in de Caraïben kunnen binnen twintig jaar helemaal verdwenen zijn, meldt de Internationale Organisatie voor Natuurbescherming IUCN na een grootschalig onderzoek. De organisatie zou zo’n 35.000 gegevens geanalyseerd hebben die van 1970 tot 2012 werden verzameld in 90 koraalriffen.

De resultaten zijn rampzalig, want de helft van de koraalriffen is sinds de jaren 70 verdwenen, luidt het. De veelkleurige natuurpracht vol leven verandert zo in dorre omgevingen, bedekt met slijmerige algen, luidt het.

Oorzaken

De voornaamste oorzaken voor de achteruitgang zijn overbevissing en ziektes, die leiden tot het verlies van enkele cruciale rifbewoners. Zo stierven in de jaren 80 veel zee-egels aan een ziekte die uit het Panamakanaal zou gekomen zijn. Bevissing zou ook het aantal papegaaivissen hebben gekelderd. Beide diersoorten grazen op het rif, en zonder hen nemen algen het over.

De Caraïben zijn niet het enige gebied waar koraalriffen achteruitgaan. Het fenomeen vindt plaats overal ter wereld, en natuurbeschermers zien ook een rol voor de stijgende oceaantemperaturen. Wanneer de temperatuur stijgt, verliezen koralen de kleine algen die in hun weefsels leven. Ze worden dan wit, een fenomeen dat verbleking van koraal wordt genoemd.

Nog niet te laat

Het is nog niet te laat om in te grijpen, maar zonder interventie ziet de toekomst van de koraalriffen er erg slecht uit. Lees: meer slijmerige algen en een drastische vermindering van het aantal diersoorten. “We hebben een aantal gevallen gezien waarbij we herstel van beschadigde riffen zagen, dus dat is heel positief. Het betekent dat we de hoop niet mogen verliezen”, zegt onderzoeker Carl Gustaf Lundin, directeur van het Global Marine and Polar Programme van de IUCN.

Naast hun immense schoonheid hebben de riffen nog een andere belangrijke functie voor een aantal landen en bevolkingsgroepen. “Toerisme is een van de grootste industrieën, en de gezondheid van het rif is essentieel voor het welzijn van veel volkeren die er wonen”, luidt het.

Bron: BBC

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737