Vijfde islamitische basisschool opent in Brussel: zelfde lesinhoud als andere scholen

Vijfde islamitische basisschool opent in Brussel: zelfde lesinhoud als andere scholen

In Brussel opent op 1 september de vijfde islamitische basisschool zijn deuren. De leerlingen krijgen er naast islamles dezelfde stof te verwerken als in andere Franstalige scholen. Diversiteit staat centraal, ook niet-moslims zijn welkom en de directeur is zelf geen gelovige. In Vlaanderen komen zo’n initiatieven er niet door.

In Brussel opent volgend schooljaar een nieuwe islamitische basisschool. Dat melden De Morgen, Bruzz en RTBF. Het is de Franse Gemeenschap die groen licht gegeven heeft voor het Institut El Hikma/La Sagesse in de Sint-Denijsstraat in Vorst. In het begin zullen er zeven kleuterklassen en vijf lagere schoolklassen worden ingericht. Op lange termijn wil de school tot vierhonderd leerlingen verwelkomen en zelfs een middelbare school oprichten. El Hikma wordt de vijfde islamitische school van Brussel. In 1989 al opende er de eerste islamitische school El Ghazali. Leerlingen krijgen er dezelfde lesinhoud als in de andere Franstalige scholen. Wel worden er enkele uren islamles voorzien en mogen leerkrachten en leerlingen er hoofddoeken dragen. Ook krijgen de leerlingen vrijaf op enkele islamitische feestdagen zoals Offerfeest.

iStock

Problemen met hygiëne en veiligheid

Eigenlijk stond de opening al in september 2016 gepland, maar die werd uitgesteld omdat de inspectiediensten destijds constateerden dat het schoolgebouw nog niet voldeed aan de veiligheids- en hygiëne-eisen. Inmiddels zouden de laatste details afgewerkt zijn. Naast de onderwijzende rol wil de school middenin de wijk staan en een ontmoetingsplek voor mensen buiten de school worden. Daarom zal er aan een bibliotheek en een recreatiezone gewerkt worden. La Sagesse hoopt nog 300.000 euro bij elkaar te krijgen.

De initiatiefnemers proberen de school al sinds 2014 van de grond te krijgen. Hiervoor zamelden ze, onder andere dankzij crowdfunding, zo’n drie miljoen euro in. Woordvoerder Cinane El Bakkali laat weten dat de school zowel in het Frans als in het Nederlands zal onderwijzen: “We kennen de Brusselse taalkwesties en vinden het belangrijk om onze kinderen daarop voor te bereiden. Wij willen bovenal een open school zijn, die de diversiteit van Brussel en ons land weerspiegelt. Juist daarom zijn bijvoorbeeld onze directeur en de pedagogisch directeur zelf geen moslims.”

Tegenwind in Vlaanderen

Deze islamitische scholen zijn heel populair in Brussel. Elk jaar moeten honderden kinderen op de wachtlijst gezet worden. In Vlaanderen bestaan zo’n scholen niet. Vroegere initiatieven kregen veel tegenwind. Zo ging in Mechelen het volledige stadsbestuur (Open Vld, Groen, N-VA en CD&V) op zijn achterste poten staan toen psycholoog Saïd Bouazza een vrije basisschool met islamitische inslag wilde openen. Begin 2016 bleek dat een drugshandelaar tienduizenden euro’s zou hebben geïnvesteerd in het project. Dat geld werd uiteindelijk in beslag werd genomen door het Antwerpse gerecht.

Bouazza zei dat ze wilde inzetten op de islamitische identiteit zodat de kinderen ‘zichzelf kunnen zijn’. Maar de politiek en de samenleving gaf te kennen bang te zijn voor segregatie, radicalisering en buitenlandse inmenging.

“In Mechelen zijn ze lang bezig geweest”, zegt socioloog Orhan Agirdag (KU Leuven). Ze wijst erop dat er in Nederland al tientallen islamitische scholen bestaan die door de overheid als ‘excellent’ worden bestempeld. “Maar met politieke tegenwind wordt het sowieso lastig. Je kunt een school alleen opstarten als er in de omgeving ook een zekere mate van steun bestaat.”

iStock

Ook Ilke Adam, professor migratie en diversiteit aan de VUB, zegt dat bijna elk islamitisch onderwijsinitiatief in Vlaanderen voor commotie zorgt. “Het is best vreemd, omdat ze in Franstalig België veel allergischer zijn voor religie in de publieke sfeer. Maar het politieke klimaat is er heel anders. Er bestaat daar geen concurrentie op de rechterflank en daardoor worden migratie en religie minder gepolitiseerd, terwijl de N-VA in Vlaanderen juist geen kiezers aan het Vlaams Belang wil verliezen. In Brussel is bovendien, meer nog dan elders in dit land, een groot deel van het electoraat moslim. De Franstalige partijen gaan hen niet tegen zich in het harnas jagen door een standpunt in te nemen tegen islamitische scholen.”

Gesponsorde artikelen