Vijftigste editie Pinkpop: niet uitverkocht en zware regen, maar wel buste voor organisator

twitter

Pinkpop heeft pas haar vijftigste editie achter de rug. Het festival net over de Nederlandse grens mocht kleppers verwelkomen zoals Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring en Mumford & Sons, maar het was niet al rozengeuren en maneschijn. Zo waren er tijdens de laatste festivaldag hevige regens. Ook was het festival niet uitverkocht. Toch spreekt de organisator van een geslaagde editie.

Pinkpop, vaak de Nederlandse Rock Werchter genoemd, heeft haar vijftigste editie achter de rug. Het Limburgse festival verwelkomde 80.000 bezoekers, maar was niet uitverkocht. Zo heeft Pinkpop de capaciteit om elke festivaldag zo’n 60.000 mensen binnen te laten.

Organisator nostalgisch 

Directeur Jan Smeets kreeg van de gemeente Landgraaf een buste, en een standbeeld op het festivalterrein. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. “Hier hebben we vijftig jaar voor gerepeteerd”, zei de 75-jarige organisator. Hij blikte ook nostalgisch terug op de tijd toen Pinkpop amper concurrentie had.

“Vreselijke concurrentie”, klinkt het. “Er is niks tegen te doen. Er zijn zoveel Jan Smeetsen opgestaan die ook zijn gaan organiseren. Daarbij wordt de vijver waaruit gevist wordt naar goeie groepen steeds leger, omdat er veel te veel festivals zijn. Die popgroepen zijn allemaal kleine fabriekjes die hun waren proberen te slijten en daar is niets tegen te doen. We moeten er in de toekomst op letten. Het programmabudget moet omlaag en de prijs van de kaartjes mag niet verder omhoog.”

Hevige regen, maar niets afgelast

Bovendien was er hevige regenval, vooral tijdens de laatste festivaldag afgelopen maandag. Er werden geen optredens afgelast maar op foto’s op sociale media zien we hoe erg de toestand was.

Ook in Belgisch Limburg was er hevige regenval. De brandweer van de regio Sint-Truiden heeft gisteren zo’n 150 oproepen gekregen. De hevige onweersbuien hebben veel wateroverlast en modder veroorzaakt. Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) sprak tegen de VRT van “een zee van water uit de lucht”: “Op sommige plaatsen steeg het water tot een hoogte van enkele tientallen centimeters.”

Dit zijn de 25 beste Europese festivals van 2019.

Gesponsorde artikelen