Left Right
scrollTop top

Vikings waren totaal niet allemaal blond, maar hadden vaak donker haar


Viking
© Shutterstock

Het cliché van de typische blonde Viking mag de vuilbak in. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat donker haar lang niet zo uitzonderlijk was bij Vikings.

Wie aan Vikings denkt, denkt aan stoere blonde Scandinaviërs, maar dat blijkt eigenlijk helemaal niet te kloppen. Nieuw onderzoek toont aan dat Vikings genetisch heel divers waren en dus ook vaak donker haar hadden.

Voor hun studie Population genomics of the Viking world, verschenen in Nature, ontleden de onderzoekers genomen van 442 mensen die in Europa leefden tussen ongeveer 2.400 v.Chr. en 1.600 n.Chr., met een meerderheid uit de Vikingtijd. Die periode strekte zich ongeveer uit 750 n.Chr. tot 1050 n.Chr.. Die gegevens vergeleken ze met bestaande data van meer dan 1.000 overleden mensen en 3.855 mensen die nu nog leven.

Zuid-Europees en Aziatisch

Het team merkte dat vanaf de ijzertijd Zuid-Europese genen Denemarken binnenkwamen en zich vervolgens naar het noorden verspreidden. In mindere mate kwamen op hetzelfde moment genen uit Azië Zweden binnen.

“Vikings waren niet enkel blonde Scandinaviërs”, zegt professor Eske Willerslev, een co-auteur van het onderzoek van de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Kopenhagen. “Viking zijn is geen puur etnisch fenomeen. Het is een levensstijl die je kunt aannemen, of je nu Scandinavisch of niet-Scandinavisch bent”

Drie groepen Vikings

Ook merkten ze dat Vikings geen homogene groep vormden. Globaal genomen waren er drie grote groepen die grof genomen overeenkomen met de bestaande Scandinavische landen: Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Deense Vikings zouden later naar Engeland en in minder mate naar Rusland trekken. Ierland, IJsland, Groenland en het eiland Man kregen Vikings uit Noorwegen op bezoek, terwijl Zweedse Vikings de Baltische regio veroverden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810