Vine komt terug onder de naam byte, maar kan het iets betekenen tegen TikTok?

byte
Byte

Tegenwoordig is TikTok superpopulair. Maar lang voor TikTok was er Vine. Enkele jaren geleden verdween Vine, maar één van de makers, Dom Hofmann, is nu terug met een nieuwe app: byte. En het concept is helemaal hetzelfde als Vine en nu TikTok.

TikTok gaat concurrentie krijgen van een oude speler uit de filmpjesmarkt. Vine is namelijk terug onder een nieuwe naam. Byte is de nieuwe app waarmee je filmpjes van zes seconden kan maken. Ze zijn dan wel iets korter dan de filmpjes op TikTok, maar zal dat er ook voor zorgen dat de app een succes wordt?

Vine

Byte is dus de nieuwe opvolger van Vine. Vine ontstond in 2013 en werd in 2016 een onderdeel van Twitter. Op Vine kon je filmpjes tot zes seconden maken en die bewerken en vervolgens uploaden op de app. In no time kon de app uitgroeien tot de grootste filmpjesapp van het moment. Maar in 2016 kondigde Twitter aan dat ze een einde zouden brengen aan de app. De app bestaat nog steeds, maar je kan er geen nieuwe content meer in uploaden.

Sindsdien werkt mede-oprichter Dom Hofmann aan een opvolger voor Vine. Aanvankelijk zou die de naam V2 krijgen, maar deze werd veranderd naar byte. En dat kan je sinds dit weekend downloaden in de App Store en de Play Store.

Byte

Byte volgt hetzelfde concept als Vine. Opnieuw kan je er video’s uploaden tot zes seconden lang. De manier van filmen is nog steeds hetzelfde als bij Vine. Je filmt wanneer je de knop ingedrukt houdt, waardoor je makkelijk stop-motionfilmpjes kan maken. Dat doe je door telkens te klikken en dan je setting te veranderen. Daarnaast heeft de app enkel basismanieren om je filmpjes aan te passen.

Maar byte vraagt wel om feedback om zo in de toekomst meer opties mogelijk te maken binnen de app. En dat zal nodig zijn, want ondertussen is er een hele sterke speler op de markt.

TikTok

Byte doet natuurlijk enorm denken aan TikTok en dat kan een probleem worden voor de nieuwe app. TikTok is op dit moment namelijk razend populair bij jongeren en deze weghalen van hun vertrouwde filmpjesapp voor een nieuwe met minder functies, da’s natuurlijk niet makkelijk.

Het grote verschil is de tijdsbeperking die byte heeft. Waar je op TikTok filmpjes met een lengte tot een minuut kan uploaden, blijft die tijd bij byte beperkt tot zes seconden. Het maakt de app zo wel dynamischer, maar het legt ook beperkingen op voor de creativiteit van z’n gebruikers. Het lijkt voorlopig dus onwaarschijnlijk dat byte gebruikers zal kunnen weghalen van TikTok. Al kan het met de nodige aanpassingen misschien wel een concurrent worden voor het dominante TikTok dat soms te maken krijgt met klachten rond privacy en pedofilie.

Gesponsorde artikelen