Is vinyl een goede investering? “De markt zal vroeg of laat naar beneden komen”, waarschuwt platenhandelaar

De vraag naar vinyl blijft stijgen. Platen brengen op de tweedehandsmarkt soms na een jaar al veel geld op. Is het daarom een goede investering? Business AM vroeg het aan Karel Van Audenaerde, uitbater van Music Mania Records in Gent.


Beluister het volledige interview met Karel Van Audenaerde hier:


De essentie: Wereldwijd is er een stijgende vraag naar vinyl, maar een beperkte productiecapaciteit. De grondstofprijzen stijgen ook. De markt houdt ook zelf een artificiële schaarste in stand door gelimiteerde oplages uit te brengen. Het is echter lastig om te voorspellen of investeren in vinyl waardevol is op lange termijn.

  • Van Audenaerde: “De markt zal vroeg of laat ook wel naar beneden komen. De laatste jaren heeft de vinylbusiness ook wel een soort van artificiële limited editions gecreëerd. Dat bestond vroeger niet. Nu wordt een plaat al na een jaar tijd online voor veel geld verkocht. Maar of dat een duurzame investering is, is iets anders. Dat is eerder speculeren. (…) Maar met de stijgende interesse wereldwijd naar de beleving van vinyl kan het wel een goede investering zijn.”
  • “Men perst voortdurend platen telkens op een ander kleurtje. Bepaalde mensen kopen dan telkens dat kleurtje, maar in hoeverre dat een duurzame investering is, daar stel ik me vragen bij. Het is vooral een hobby. Als je het louter speculatief zou doen, dan zou ik het afraden.”
  • “Waarde en of iets later geld gaat opbrengen, is misschien mooi meegenomen. Als je je platen ooit wil verkopen, dat je er dan nog een return van hebt. Maar het is niet zo dat ik er één titel uit kan halen. Kom gewoon een platenzaak binnen en laat je overdonderen door de fantastische wereld van muziekbeleving die vinyl is”, besluit Van Audenaerde.
Meer
Lees meer...