Vio-lence vlak voor hun eerste Europese show ooit op Alcatraz 2019: “De Bay Area scene was héél competitief”

Alcatraz

Vio-lence is één van de bands uit de legendarische Bay Area thrash metalscene uit de jaren ’80, die samen met Metallica, Slayer en Exodus mee vorm gaf aan het metalgenre zoals we dat tegenwoordig kennen. Door omstandigheden raakte de band nooit in Europa, maar de organisatoren van Alcatraz wisten Vio-lence 34 jaar na hun oprichting te boeken voor hun eerste show op Europese bodem. Wij spraken met zanger Sean Killian vlak voor zijn eerste Europese concert.

Jullie spelen vanavond jullie eerste Europese show ooit. Klaar?

Sean Killian: “Ik ben excited, heel de band.”

Waarom duurde het zolang eer jullie hier geraakt zijn?

“We hadden hier eigenlijk moeten zijn tijdens ons reünie van 2001. We waren in de jaren ’90 samen muziek aan het schrijven, maar onze gitarist Phil Demmel werd toen gevraagd om bij Machine Head te komen, dus hield de band op. Ik ben trouwens bij Vio-lence gekomen, omdat de oorspronkelijke zanger de band verlaten had. In 2018 verliet Phil Machine Head en toen vroeg ik hem om Vio-lence nieuw leven in te blazen.”

Druk van platenlabels

Is deze reünie anders dan die van 2001?

“Ja, we hebben meer plezier, want we staan niet meer onder druk. Dat was wel het geval toen we nog muziek schreven. Die druk kan ervoor zorgen dat je dingen doet die je eigenlijk niet wil doen om verder te raken in je carrière. Dat was in de periode dat grunge erg populair werd. Het was lastig, want de labels wilden dat geluid, en dat was ons geluid niet. Dus probeerden we maar wat, maar dat lukte gewoon niet, want we klonken niet als onszelf. Nu doen we gewoon ons eigen ding. F*ck everything.”

Was het niet lastig om de songs opnieuw te spelen toen jullie pas opnieuw samenkwamen in de repetitieruimte?

“Nee, voor mij niet. De vocals van de eerste albums zijn zelfs het gemakkelijkste voor mij. Ik kan die teksten gewoon uitspuwen.”

Lyrics herschreven voor auditie

Hoe ben je precies de zanger van de band geworden?

“Ik vond dat de lyrics heel goed zouden moeten zijn als ik ze zou zingen. Toen ik op mijn auditie voor Vio-lence opdaagde, had ik de teksten herschreven. Ik kende hen niet persoonlijk en ze waren verontwaardigd dat ik dat gedaan had. Ik vertelde hen dat de oorspronkelijke teksten suckten. Uiteindelijk werd ik zo de zanger.”

Competitieve Bay Area thrash metalscene

Jullie zijn in de jaren ’80 begonnen in de legendarische Bay Area thrash metalscene in San Francisco met bands als Exodus, Death Angel, Exodus en Metallica. Was het echt zo gewelddadig, dronken en competitief als de verhalen ons moeten doen geloven?

“Het was zéér competitief en brutal. Alle bands willen beter zijn dan de andere. Wij waren eigenlijk de tweede golf, samen met Forbidden en Death Angel, Exodus de eerste. Als we samen in het voorprogramma stonden, was het altijd een wedstrijd om de meest intense te zijn. Bij hen was dat ook zo. Het was een gezonde vorm van competitie, we waren vrienden.”

Voor het eerst in Australië, Nieuw-Zeeland en Japan

Welke bands zou je zelf graag zien op het festival?

“Alle bands. Toen ik een jaar of zeven was, heb ik Saxon voor het eerst gezien. Het zou leuk zijn om dat vanavond nog eens over te doen.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We touren in de VS, en daarna gaan we voor het eerst naar Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.”

Gesponsorde artikelen