Viroloog Van Ranst waarschuwt: “Griepepidemie is losgebarsten in ons land!” Heeft vaccineren nog zin? 

Viroloog Van Ranst waarschuwt: “Griepepidemie is losgebarsten in ons land!” Heeft vaccineren nog zin? 

De griepdrempel is nu officieel overschreden, dus we kunnen zeggen dat de griep in het land is. We weten allemaal dat de griep niet zomaar weggaat, dus er bestaat wel een kans dat jij ook ten prooi valt van de lastige ziekte. Moet je jezelf afzonderen om toch niet ziek te worden of kan je je nog laten vaccineren? We vroegen het aan viroloog Marc Van Ranst.

We kunnen nu wel zeggen dat de griep in ons land is. Afgelopen week, tussen 8 januari en 14 januari werden 160 griepgevallen op 100.000 inwoners gediagnosticeerd. Met andere woorden, de epidemische drempel voor griep, die op 141 raadplegingen ligt, is overschreden. Deze week zullen de cijfers wellicht nog hoger liggen en zelfs blijven groeien.

Zieke kindjes

Volgens viroloog en hoogleraar aan de KUL Marc Van Ranst hebben we vanaf volgende week meer kans op de griep. “De kans dat je nu iemand tegenkomt met de griep is nog klein, maar vanaf volgende week zullen dat er veel meer zijn”, vertelt hij aan newsmonkey. “Veel ouders zitten deze week thuis met kinderen die de griep hebben. Zij worden ook besmet, maar gaan toch ‘ziekjes’ alles doen en zelfs werken.” Ondertussen besmetten deze mensen anderen in hun omgeving en verspreidt de griep zich makkelijker.

Vanaf volgende week kunnen we ons dus verwachten aan meer griepgevallen, maar zitten we nog steeds niet aan de grieppiek. Van Ranst vertelt ons dat de piek zo’n drie weken van ons is verwijderd. Tijdens zo’n piek, dat er wellicht zal zijn begin februari, worden er zo’n 500 tot 1.000 mensen op de 100.000 ziek.

En dan daalt het aantal weer

De viroloog licht ons ook toe dat de griep zal blijven toenemen tot de krokusvakantie. “Nadien komt er een soort knak ik de griep. Mensen, en vooral kinderen, blijven een week thuis waardoor het virus alweer minder snel zal verspreiden.”

Als de piek voorbij is en de griep daalt, gaan we natuurlijk ook niet te vroeg juichen. Het is niet omdat de cijfers verlagen, dat we geen griep meer kunnen hebben. “Ook al gaat het aantal besmettingen omlaag, toch zullen er heel wat mensen nog besmet geraken.” Het is dus nooit te laat om je te laten vaccineren. Of wel?

Vaccinatie

Is het te laat om je te vaccineren tegen de griep? Ja en nee … Je moet gewoon rekening houden dat zo’n vaccinatie pas na twee weken echt werkt. “Je kan je nu nog laten vaccineren, maar een vaccin werkt pas na zo’n 10 tot 15 dagen. Dus als je in die periode besmet geraakt, kan je nog de griep krijgen.” Het kan natuurlijk ook goed zijn dat je in deze periode niet besmet geraakt, dus je laten vaccineren voor de grieppiek, kan misschien nog goed zijn.

Als je jezelf echt wou beschermen, moest je voordat de griep in het land was, je vaccineren. Maar nu weet je het voor volgend jaar: laat je tijdig vaccineren!

Handen wassen

Als de griep in het land is, kan je er zelf ook een beetje zorgen dat het minder snel verspreid. Daarom is het altijd belangrijk om regelmatig (voor het eten, na een toiletbezoek, … ) je handen te wassen.

Gesponsorde artikelen