Virtuele Risk blijft garantie op leuke avond, maar neemt te weinig risico’s

Virtuele Risk blijft garantie op leuke avond, maar neemt te weinig risico’s

Ah, Risk. Weinig dingen waar ik zo’n grote haat-liefdeverhouding mee koester dan dat bordspel. Een avondje Risk begint altijd even aangenaam, maar heeft ook elke keer een even grote kans om te eindigen in geroep, rondvliegende pionnetjes en nét niet afgesprongen vriendschappen. Misschien dat deze nieuwe virtuele versie de gemoederen wat rustiger kan houden.

De vorige adaptatie van Risk die op consoles uitkwam, was Risk: Factions op de vorige generatie PlayStation en XBox. En zowaar: dat was een onverwachte plezante interpretatie van het klassieke gegeven, met zombies die het opnamen tegen katten en andere heerlijke onnozelheden. Van die zelfspot blijft er in deze Risk echter helaas niets meer over. Het hele spel baadt in een steriele futuristische look die, zo lijkt het wel, probeert in te haken bij de militaire esthetiek van Call of Duty of Splinter Cell. Daar is op zich niets mis mee, maar het probeert zo van een gezellig bordspel wel direct een overdreven serieuze aangelegenheid te maken. Aangezien het gaat om een upgrade van een iPad-spel, moet je op grafisch gebied trouwens ook geen baanbrekende zaken verwachten. Alle acties worden bovendien becommentarieerd door een kille computerstem met een nogal beperkt repertoire. Als je weet dat een potje Risk al snel een uur of twee, drie kan duren, begint dat op den duur wel stevig te vervelen.

Maar uiteindelijk draait het bij een digitaal bordspel in de eerste plaats uiteraard om het spelplezier. Risk is alleen te spelen, maar veel lol is daar niet uit te halen. Jammer, want Risk: Factions bewees dat zelfs een bordspel garant kan staan voor een verfrissende single player ervaring. De nadruk ligt hier dus duidelijk op multiplayer, zowel online als zoals vanouds met z’n vieren in de zetel. Helaas niet met z’n zessen zoals in de tabletop versie, het waarom daarvan is niet geheel duidelijk. Online spelen is echter meer een kwelling dan een genot, aangezien het volledige spel afgesloten wordt wanneer een van de spelers beslist ermee op te houden of z’n internetconnectie verliest. Behoorlijk frustrerend wanneer je al een uur bezig bent.

Conclusie: 5/10

Risk blijft uiteraard een garantie op een leuke avond met een paar vrienden, een bak bier en een gezonde dosis tegen-je-verlieskunnerij, maar deze digitale versie is wel erg kaal. De grafische stijl neemt zichzelf veel te serieus en de animaties en commentaar die je bij elke beurt moet doorstaan worden helaas al heel snel heel vervelend. Vergeet bovendien maar een aangename online- of single-playerervaring, want daarvoor zijn de mogelijkheden gewoon te beperkt. Enkel met z’n vieren in de zetel rond de PS4 of XBox One genietbaar dus, maar dan kan je al even goed gewoon je Risk-doos nog eens uit de kast halen. Uit frustratie gooien met plastic legertjes berokkent bovendien aanzienlijk minder schade dan met een controller.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen