Left Right
scrollTop top

Nog geen Vivaldi-akkoord: onderhandelingen over begroting gaan vandaag verder


Vivaldi geen akkoord begrotingen
© EPA

De onderhandelaars voor een nieuwe regering hebben afgelopen nacht geen akkoord bereikt. In de loop van de nacht was dan toch er geen plenaire vergadering meer met de zeven betrokken partijen samen. Tegen 9 uur vanmorgen bereiden de formateurs een concreter voorstel voor over de begroting. Dat melden onder meer de VRT en de Mediahuis-kranten.

Gisteren zaten de onderhandelaars de hele dag samen in het Egmontpaleis in Brussel. Pas ’s avonds kwam het thema begroting aan bod. Dat gebeurde na de komst van formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS). In plaats van een plenaire vergadering met alle partijen rond de tafel kozen de formateurs dan voor bilaterale gesprekken, met de partijen afzonderlijk.

(De Croo op kruissnelheid richting premierschap: iedereen gokt op de Vlaamse liberaal voor de Zestien.)

1 oktober

De onderhandelaars van de Vivaldi-partijen willen tegen 1 oktober een regering hebben. Het zal dus gaan om een coalitie van MR, Open Vld, PS, sp.a/Vooruit, Ecolo, Groen en CD&V. Na de begroting moet ook het volledige regeerakkoord een tweede keer doorgenomen worden. Daarna moet het akkoord goedgekeurd worden door de partijcongressen van de zeven coalitiepartners. Tot slot moeten de bevoegdheden binnen de nieuwe regering nog worden verdeeld.

Nachtwerk

“Er is nog wel wat werk. Maar ik denk dat als we morgen (dinsdag, red.) goed doorwerken, dat we morgen kunnen afronden”, reageerde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert rond middernacht voor de camera’s van de VRT.

“We hebben goed doorgewerkt en er is opnieuw wat vooruitgang geboekt”, beweerde sp.a-voorzitter Conner Rousseau ver. “Ik kan alleen maar zeggen dat het vordert”, klonk het nog bij Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Pas rond 3 uur vannacht verlieten ook de formateurs het Egmontpaleis. “We hebben goed gewerkt en vooruitgang geboekt. Ik denk dat we morgen (vandaag dinsdag, red.) de laatste knelpunten kunnen wegwerken”, verklaarde De Croo.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170