Vlaams Belang dient strafklacht in tegen Abou Jahjah, nadat die op Facebook schrijft: “Zionisten: de koffer of de doodskist!”

vrt

Dyab Abou Jahjah heeft een zoveelste relletje beet. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stapt naar het parket om daar aangifte te doen van “aanzetten tot moord en terrorisme”. Dat is strafbaar, het parket moet de zaak dus onderzoeken. Aanleiding is een Facebook-conversatie waarin Abou Jahjah schrijft: “I have only one phrase to all the Zionist invaders in Palestine: la valise ou le cerceuil.” Letterlijk: de koffer of de doodskist. 

De laatste weken waren het vooral de N-VA en diens voorzitter Bart De Wever die clashten met Abou Jahjah. De man, die een tiental jaar geleden een soort leider van nieuwe Vlamingen was, plots verdween en nu vecht om opnieuw een plekje als dissidente stem te veroveren, zocht uitdrukkelijk de strijd met de N-VA. De Wever zelf kreeg een betoging van zo’n 200 mensen voor z’n stadhuis, en onder meer parlementslid Annick De Ridder, erg vocaal op sociale media, kreeg het dreigement dat Abou Jahjah klacht tegen haar zou neerleggen wegens laster en eerroof.

Dat moet wringen voor Vlaams Belang, de natuurlijke tegenpool van Abou Jahjah: ooit maakten hij en Filip Dewinter elkaar groot. Vlaams Belang-leider Tom Van Grieken wil daar nu duidelijk verandering inbrengen: hij dient een strafklacht in tegen Abou Jahjah, op basis van uitspraken die de man neerschreef op Facebook.

Zelf ontkent Abou Jahjah in elk geval dat hij die uitspraken gedaan zou hebben. Hij spreekt van “leugens”.

Vlaams Belang verspreidde een Facebook-gesprek met Naoemi Schlosser, een dame die zegt dat ze joodse is. Daarop reageert Abou Jahjah met een paar uitspraken die voor het Vlaams Belang als strafbaar beschouwd worden: “If you are on Palestinian ground you are an invader and the resistance should deal with you.” Of nog explicieter: “I have only one phrase to all the Zionist invaders in Palestine: la valise ou le cerceuil.” Dat laatste is letterlijk dat Abou JahJah maar één zin over heeft voor wat hij de “Zionistische indringers” noemt: “De koffer of de doodskist”. In een tweet ontkent Abou Jahjah dus dat hij die uitspraken deed…

Abou Jahjah: militant van Hezbollah

Het is niet de eerste keer dat Abou Jahjah bijzonder expliciet is over het Israëlisch-Palestijnse conflict. De man kondigde zelfs aan dat hij tegen Israël zou gaan vechten als Hezbollah-militant, toen hij terugkeerde naar z’n geboorteland Libanon.

Van Grieken duidt waarom hij nu klacht indient: “De oproepen tot moord van Jahjah zijn absoluut onaanvaardbaar en mogen niet onbestraft blijven. De uitspraken van Jahjah moeten daarom een passend gerechtelijk gevolg krijgen conform de strafwet en de antiracismewet.

De Standaard: kop van jut

Opvallend, ook Vlaams Belang komt nog eens expliciet terug op de column die Abou Jahjah heeft in de krant De Standaard. Elke vrijdag schrijft hij daar een opiniebijdrage. Dat is ook bij N-VA een doorn in het oog, N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde het expliciet als een reden waarom de relaties met De Standaard zo onderkoeld zijn. Hij noemde Abou Jahjah “een werknemer van de krant”, een wat vreemde redenering want dat zijn columnisten nu niet meteen.

Maar Van Grieken valt ook De Standaard aan, hij eist dat ze de column van Jahjah schrappen: “Dat een gevaarlijke gek als Jahjah, die etnische zuivering in Palestina predikt, een vaste vrijdagse column heeft in De Standaard, terwijl een democratische partij als het Vlaams Belang in die krant niet één opiniestuk gepubliceerd krijgt, is de wereld op zijn kop.”

Dewinter: bondgenoot van een bondgenoot van Hezbollah

Om de zaak helemaal ironisch te maken is er overigens het recente bezoek van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter aan de Syrische president Bashar al-Assad. Die vecht een heftige burgeroorlog uit in eigen land, en zet gifgas in tegen z’n eigen bevolking. Assads bondgenoten? Hezbollah, de groepering waar Abou Jahjah naar eigen zeggen militant en strijder van was.

Meer
Lees meer...