Vlaams Belang houdt grote kuis: Penris buiten wegens “drankprobleem”

Vlaams Belang houdt grote kuis: Penris buiten wegens “drankprobleem”

Een oude generatie Vlaams Belangers trekt weg, een nieuwe generatie maakt plaats. Straks zitten in de Kamer heel nieuwe mensen: voorzitter Tom Van Grieken en daarnaast waarschijnlijk Dries Van Langenhove. Zij gaan Filip Dewinter en Jan Penris vervangen. De ene moet terug naar het Vlaams parlement, de andere verdwijnt omwille van z’n drankprobleem. 

Vlaams Belang scoort hoog in de peilingen, en trekt nieuw politiek personeel aan. Dries Van Langenhove, de leider van het veelbesproken Schild & Vrienden, is als ‘onafhankelijke’ lijsttrekker voor de Kamer in Vlaams Brabant. In Antwerpen maakte Tom Van Grieken een opvallende transfer naar de lijst voor de Kamer.

Drankprobleem

Het staat in contrast met de huidige fractie in de Kamer. De drie zitjes zijn niet genoeg om écht een fractie te vormen, wat hoe dan ook de werkzaamheden van het groepje er niet makkelijker op maakt. Maar het was ook nooit één team, de afgelopen jaren. Barbara Pas was jaren de vertrouwelinge van Gerolf Annemans, en een veelbelovend talent in de partij. Maar met Filip Dewinter en zijn acoliet Jan Penris als fractieleden deed iedereen zowat z’n eigen ding.

Bij Dewinter is dat een voorspelbare, grijsgedraaide plaat. Maar het moet gezegd zijn: de Antwerpenaar weet met al zijn ervaring wel nog steeds het parlementaire spel erg goed te lezen, en op de juiste momenten tussen te komen. Aan werkkracht ontbreekt het hem nooit.

Helemaal anders lag dat voor Penris. Iemand die nochtans binnen en buiten zijn partij bekend stond als een belezen figuur, maar hoe langer hoe meer aan drankgebruik ten onder ging. De laatste jaren beperkte hij z’n optreden in het halfrond tot zeer luidruchtig klappen, vaak als enige, wanneer Dewinter weer eens was tussen gekomen. En af en toe een luide kreet uitten, meestal onverstaanbaar.

Trut

Deze donderdag liep het dus mis, toen hij twee keer Carina Van Cauter (Open Vld) voor ‘trut’ uitmaakte. Daarop volgden excuses, maar ook die waren halfslachtig.

Nu zet de partijtop door: Penris moet eruit. Hij had al geen verkiesbare plaats meer, maar nu “trekt hij zich voor onbepaalde tijd terug uit de politiek”. Of dat betekent dat hij ook effectief ontslag neemt uit z’n functies van Kamerlid en gemeenteraadslid is niet duidelijk. Het lijkt erop dat hij gewoon niet meer zal komen opdagen voor zittingen in de Kamer en de Antwerpse gemeenteraad. Volgens Dewinter zal Penris zich nu ook laten behandelen voor z’n drankverslaving.

Gesponsorde artikelen