Vlaams Belang reageert met emmer bagger, nu ze in Ninove weer het cordon sanitaire niet kunnen doorbreken

Vlaams Belang reageert met emmer bagger, nu ze in Ninove weer het cordon sanitaire niet kunnen doorbreken

Guy D’haeseleer, de kopman van Forza Ninove, de lokale Vlaams Belang-lijst in Ninove, is dan toch niet het politieke talent dat zijn eigen partij in hem zag. Een indrukwekkende verkiezingsoverwinning kan hij niet omzetten in een coalitie: Open Vld, lokale lijst Samen en één dissidente N-VA’er hebben samen een meerderheid. Meteen krijgt die laatste de volle laag van D’haeseleer, met een baggercampagne op Facebook. 

Politiek is niet alleen verkiezingen winnen, het is ook verkiezingen verzilveren. Dat laatste blijft problematisch voor Vlaams Belang, dat er maar niet in slaagt om het cordon sanitaire te doorbreken. Nochtans had de partij goede hoop op Guy D’haeseleer, Vlaams Belang-parlementslid in het Vlaams parlement en kopman van de lijst Forza Ninove, een spin-off van Vlaams Belang in Ninove, die eindelijk de partij naar de macht zou loodsen. Hij gaf zichzelf “80 procent kans” om een coalitie te vormen en het cordon te doorbreken.

Niets is minder waar: na maanden proberen, en na een score van 40 procent op 14 oktober bij de gemeenteraadsverkiezingen, is er weer geen enkele partner gevonden om D’haeseleer aan een meerderheid te helpen. Nochtans had het Vlaams parlementslid maar twee zeteltjes nodig om een meerderheid te vinden. Maar dat lukte niet: hij kon niemand overtuigen van zijn project.

Meteen keiharde uithaal naar ene sleutelfiguur

Het effect is een onwaarschijnlijk harde uithaal naar de man die een verderzetting van het huidige bestuur mogelijk maakt. Het gaat om Joost Arents, die lijsttrekker was van N-VA, maar nu als onafhankelijke verder gaat en schepen wordt in de coalitie van huidig burgemeester Tania De Jonghe van Open Vld.

D’haeseleer heeft voor hem een emmer bagger klaar. Op Facebook lanceerde hij een foto die bewerkt is, met konijnenoren, en de slogan ‘om de poen is het te doen’. Op Radio 1 noemt men hem een ‘postenpakker’. “Ik heb zes jaar geleden met meneer Arents samengezeten, om een coalitie te maken. En anderhalf jaar geleden is hij mij komen zoeken omdat hij een job zocht, om zich tot zijn pensioen bezig te houden. Het was toen al duidelijk dat hij niet te vertrouwen was. Het was duidelijk dat hij een postje zocht, dat het hem daarom te doen was. Hij zal na drie jaar verdwijnen als een dief in de nacht.”

En zo hervalt D’haeseleer, volgens de eigen partijtop “een onwaarschijnlijk politiek talent”, opnieuw in harde oppositie, iets dat hij al jaren doet zonder dat het ooit leidt tot effectieve uitvoerende mandaten.

“60 procent heeft niet op Forza Ninove gestemd”

Ook Joost Arents, de voormalige N-VA-lijsttrekker, reageerde al: “Noch Forza, noch Open Vld slaagde erin om een coalitie op de been te brengen. Ik heb gewacht en gewacht, maar op een bepaald moment heb ik beslist om mijn N-VA-petje af te zetten en mijn eigen petje op te zetten. Ik wilde Ninove absoluut niet in onbestuurbaarheid dwingen”, zegt hij aan de VRT. Vraag is of hij als N-VA’er verder kan. Want de partij had beslist niet in een meerderheid te gaan in Ninove, maar voor oppositie te kiezen. De nummer twee op de N-VA-lijst, Karolien De Roose, spreekt van een “donderslag”, en stapt niet mee in het plan om de huidige meerderheid te depanneren.

De huidige burgemeester Tania De Jonghe (Open Vld), die opnieuw de sjerp omgord, reageert opgelucht. Ninove is opnieuw “bestuurbaar”, zo stelt ze. “Het klopt dat 40 procent van de mensen voor Forza Ninove heeft gestemd, maar 60 procent heeft dat niet gedaan. En als je een meerderheid kan vormen met 17 gemeenteraadsleden, dan kan je besturen. Ik denk dat dat ook democratisch is.”

Gesponsorde artikelen