Left Right
scrollTop top

Vlaams Belang roept N-VA uit tot vijand nummer 1


Vlaams Belang roept N-VA uit tot vijand nummer 1

Met een keihard pleidooi over de geloofwaardigheid van Bart De Wever en co – “Wie heb ik aan de lijn, allo, allo?” – wil Gerolf Annemans kiezers terughalen naar Vlaams Belang. 2014 wordt vooral het jaar waarin de terugval moet gestopt.

Vlaams Belang zit in de hoek waar de klappen vallen. Hoe meer de N-VA omhoog gaat, hoe dieper het Belang zakt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen verloor de partij 300 van haar 900 gemeenteraadsleden, en nog eens 30 mandatarissen stapten over naar de N-VA. De partij zit in overlevingsmodus: niet onder de dubbele cijfers zakken én zeker Groen achter zich houden zijn het minimum.

De opkomst is in die zin een opsteker: Vlaams Belang blijft een trouwe ledenpartij. 1.500 militanten zakken af naar het Kattendijkdok in Antwerpen, voor de nieuwjaarsreceptie op de Ocean Diva, een statige cruiseboot. Tot Annemans plezier moest er een tweede, kleinere boot bijbesteld worden, omdat de Ocean Diva net iets te klein was. Annemans speelt erop, met grote foto van een ijsbreker aan de monitors van de boot: “Het Vlaams Belang is een ijsbreker die in het pakijs van de multicultuur, de massa-immigratie en de islamisering splijt en breekt.”

De Wever als Tele-Romeo

Annemans’ speech begint met een open vraag: “Moet ik het over de N-VA hebben of niet”. De vraag stellen is ze meteen beantwoorden. Want volgens hem heeft maar één partij recht van spreken als het over de N-VA gaat. “Als er één stelletje is dat beter zou zwijgen en stilletjes in schaamte wég zou moeten kruipen, dan zijn het wel de vriendjes van de N-VA uit de Vlaamse regering, namelijk CD&V en s.pa. En uiteraard geldt dat evengoed, wat het luik staatshervorming betreft, voor de Open Vld en de groenen.”

Vervolgens bezweert Annemans de aanwezige media om niet te schrijven dat hij zwaar uithaalt naar N-VA, “want dat is het dus níet”. “Dit is énkel een boodschap aan de vroegere VB-kiezers die het eens met de N-VA hebben willen proberen.”  

Om vervolgens wel echt alle registers open te trekken. “Als ik zou twijfelen of ik opnieuw op N-VA dan wel terug zoals voorheen op VB zou stemmen, dan zou ik me toch één ding altijd goed afvragen, namelijk: “Wie heb ik aan de lijn? K3 Tele-Romeo. Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo?”

 “Wie heb ik aan de lijn? Heb ik Geert Bourgeois aan de lijn, wiens eventuele bedoeling onafhankelijkheid is? Of de teruggefloten Siegfried Bracke, die van een onafhankelijk Vlaanderen geen stijve krijgt? Die stelt dat N-VA ook zonder akkoord over het confederalisme vanaf dag één in een Belgische regering zal stappen, ook zónder een akkoord over meer Vlaamse autonomie?”

23 keer “allo, allo”

Liefst drieëntwintig keer herhaalt Annemans het woordspelletje “allo, allo”. En de lijst oogt indrukwekkend, de medewerkers van de voorzitter hebben duidelijk overuren gedraaid. Annemans duwt op tegenstellingen rond het communautaire, maar evengoed over het geliefde thema migratie: “Wie heb ik aan de lijn?” De N-VA die in Vlaanderen en in Antwerpen stoere taal uitkraamt inzake immigratie? Of de N-VA die in het Europees Parlement in Straatsburg alle immigratiekranen opendraait? En dit samen met hun collega’s van de groenen, onder leiding van Cohn-Bendit waarmee de N-VA in één fractie zit.”

De positionering van het Belang is duidelijk, het is de lijn van de zuiverheid: “Een partij die eerlijk en duidelijk is; die rechtlijnig en betrouwbaar is en zich altijd aan haar belofte houdt.” Het publiek is er dol op, en krijgt nog een toetje: Geert Wilders, de Nederlandse anti-migratieheld, gaat mee campagne voeren met het Belang.

Dewinter en zijn duikpak

Ook Filip Dewinter doet zijn ding, met een speech die uiteraard veel meer aangebrand is dan die van de voorzitter. Dewinter haalt de belofte aan die hij ooit deed, dat hij in de Schelde zou springen als het Vlaams Belang 10 procent zou halen en De Wever burgemeester zou worden. “Vandaag is het zover. Wat u echter niet weet is dat ik niet alleen in de Schelde spring.  Er is immers  één voorwaarde…De overgebleven leden van Sharia4Belgium die nog niet in Syrië gesneuveld zijn moeten mee de Schelde in. Er is maar één thermisch duikpak ter beschikking en raad eens voor wie dat is? Inderdaad: eigen volk eerst. Het Scheldewater is 7 graden, overlevingskans zonder duikpak: 0 procent!”

Dewinter blijft inzetten op zijn geliefde thema: vreemdelingen. Deze week begon zijn Antwerpse afdeling een campagne ‘Immigratie, illegalen, islamisering: Vlaams Belang bijt terug’. “Het Vlaams Belang wil van zich afbijten zoals een echte leeuw dat doet met klauwen en scherpe tanden. De Vlamingen hebben geen boodschap aan een circusleeuw die ligt, zit en brult op commando. Onze leeuw moet assertief, offensief en ongetemd zijn”, bezweert Dewinter zijn militanten, om af te sluiten met de klassieker: “Eigen volk eerst”. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588