Vlaams Belang stapt naar onderhandelingstafel: “Met een schone lei. We willen ons constructief opstellen”

epa

Als het even kan, schuift Vlaams Belang mee aan tafel om te regeren: dat was de duidelijke boodschap van een kalme, maar triomfantelijke Tom Van Grieken. De druk bijgewoonde persconferentie van Vlaams Belang moest enkele punten uitzetten waarop Vlaams Belang niet zou wijken, krijtlijnen voor een regering. Maar Van Grieken hield die wijselijk dicht tegen de borst en verklaarde dat het initiatief bij Bart De Wever (N-VA) ligt, met wie hij graag wil onderhandelen.

Tom Van Grieken, geflankeerd door Barbara Pas en Chris Janssens, begon een klein half uur later aan de persconferentie dan voorzien. “Normaal hebben we dit alleen als we belangrijke gasten uitnodigen”, stak Van Grieken nog kort onder water. De overwinnaars van de verkiezingen van 25 mei beloofden gisteren om vandaag al een game-plan op tafel te leggen.

Tom Van Grieken van Vlaams Belang tijdens de persconferentie na zijn verkiezingsoverwinning in 2019.
Screenshot VRT

Dat kwam er niet echt. Van Grieken zalfde vooral: “Er zijn harde woorden gevallen tijdens de verkiezingen, maar wij zijn bereid om te vergeven, om het bord schoon te vegen, voor een beter Vlaanderen”, stak Van Grieken van wal. Hij zal, samen met Pas en Janssens, een onderhandelingscomité vormen, dat met Bart De Wever zal samenzitten om coalitie te proberen vormen.

Initiatief bij Bart De Wever

Over de rol van De Wever en hoe die onderhandelingen zouden gaan verlopen, was Van Grieken glashelder. “We gaan niet onderhandelen voor de camera’s, daarbij ligt het initiatief bij Bart De Wever. Zijn partij heeft dan wel verloren, ze blijft ook wel stabiel. Het initiatief ligt niet bij ons maar bij hem en wij willen constructief met hem kunnen onderhandelen. ”

Tom Van Grieken na de overwinning van Vlaams Belang tijdens de verkiezingen van 2019
epa

Hoe Van Grieken die nieuwe Vlaamse regering ziet, is ook alvast duidelijk: N-VA, Vlaams Belang en een derde partij. Dat dat geen evidentie wordt – Open Vld wees de optie in een eerste verklaring volledig af, net zoals CD&V

“In een normale democratie, wat we in dit landje niet hebben, zou het logisch zijn dat de twee Vlaams-nationalistische partijen kijken of zij kunnen overeenkomen en daar een derde partij bijnemen. ” Of De Wever daar zo voor staat te springen, blijft nog een groot vraagteken. De voorzitter van N-VA beloofde wel met iedereen aan tafel te gaan zitten, maar het water tussen zijn partij en die van Van Grieken is erg diep.

Nog geen agenda

Verdere verklaringen over wat Vlaams Belang zal eisen, werden er niet gegeven. “Daar moet u het mee doen”, zei Van Grieken laconiek. Meer weggeven zou meteen polariseren. “Het zou makkelijk zijn om meteen ons beleid op tafel te leggen en ons voor te bereiden op een harde oppositie, maar dit is een nieuw Vlaams Belang”, klonk het optimistisch. Daar bleef het dan ook bij. De volgende zet is voor Bart De Wever.

Gesponsorde artikelen