Left Right
scrollTop top

Vlaams formateur De Wever (N-VA) nodigt Vlaams Belang opnieuw uit: nog weinig zekerheden op Vlaams niveau


© epa: N-VA-voorzitter De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken

Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) heeft Vlaams Belang opnieuw uitgenodigd voor gesprekken over de Vlaamse coalitievorming. Vlaams Belang is op de uitnodiging ingegaan. Ook CD&V, Open Vld en sp.a worden opnieuw uitgenodigd. Het is goed mogelijk dat De Wever nog geen knopen wil doorhakken en wil wachten tot het federale spel op een volgend niveau zit.

Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) gaat deze week de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering verderzetten. De gesprekken op het Vlaams niveau hebben zo’n maand stilgelegen, wellicht een strategische zet van de N-VA-voorzitter om af te wachten wat er op het federale niveau zou gebeuren.

epa

Eerste gesprek met PS achter de rug

Gisteren zat N-VA voor het eerst aan tafel met de PS over de federale coalitievorming samen met Open Vld, CD&V, sp.a, Groen en MR. Voor de nieuwe Vlaamse gespreksrondes maakte De Wever afspraken met Vlaams Belang, CD&V, Open Vld en sp.a. Of De Wever deze week effectief al knopen wil doorhakken op het Vlaamse niveau is dan ook niet duidelijk.

Zo is het goed mogelijk dat hij opnieuw tijd wil rekken, maar aan de buitenwereld wel wil tonen dat er op Vlaams niveau gewerkt wordt, om af te wachten wat er op federaal niveau beslist wordt. Die federale coalitievorming heeft namelijk invloed op het Vlaamse niveau op vlak van verstandhouding tussen de Vlaamse politieke partijen.

Vorige gesprekken over “bepaalde thema’s”

Vlak na de verkiezingsuitslag zat De Wever al samen met de Vlaams Belang-delegatie bestaande uit Tom Van Grieken, Barbara Pas en Chris Janssens. Er werd toen voornamelijk over bepaalde thema’s gesproken met de radicaal-rechtse partij. Vlaams Belang kreeg toen ook een nota van De Wever, maar ze zijn er intern niet zeker van of het om dezelfde nota ging als die die CD&V, Open Vld en sp.a ontvingen.

epa

Weinig zekerheden over Vlaamse coalitievorming

Vlaams Belang wordt in de tweede helft van deze week bij De Wever verwacht. Dat melden de kranten van De Persgroep. Vlaams Belang was de grote winnaar bij de verkiezingen van mei 2019. De Wever liet na de verkiezingen weten dat hij geen fan is van bepaalde leden en ideeën van Vlaams Belang, maar hij wees erop dat hij het, gezien de verkiezingsuitslag, niet kon maken om de radicaal-rechtse partij niet uit te nodigen.

Voorlopig is er nog weinig duidelijkheid over de Vlaamse coalitievorming. Het is tot nu toe enkel duidelijk dat er geen Vlaamse regering gevormd zal kunnen worden zonder N-VA.

Nazi-beschuldiging van De Gucht

Open Vld-veteraan Karel De Gucht zei afgelopen weekend in de studio van VTM Nieuws dat hij vindt “dat Bart De Wever n zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen”. De Gucht vergeleek Vlaams Belang ook met de formule van het Duitse nationaalsocialisme. Nu dient Vlaams Belang klacht in tegen De Gucht. “Hij zet 810.000 Vlamingen weg als nazi’s”, klinkt het bij Vlaams Belang.

Verdere gesprekken met Vlaams Belang zouden dus de relatie tussen Open Vld, dat zwaar verloor bij de verkiezingen, en N-VA weleens kunnen doen onderkoelen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737