Vlaamse bedrijven vragen heropstart economie: nu al vrees voor ontslagen bij 1 op 5 ondernemingen

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka wil dat de regering zo snel mogelijk de economie laat heropstarten. Anders vrees Voka voor een “economisch bloedbad”. Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Vlaamse bedrijven vreest personeel te moeten ontslaan door de financiële gevolgen van de coronacrisis. Tegelijkertijd willen de meeste Belgen na de gezondheidscrisis graag enkele dagen per week blijven telewerken.

EPA

Voka-topman Hans Maertens stelt op Radio 1 dat de Vlaamse bedrijven en hun personeel helemaal klaar zijn voor de heropstart. Hij roept de regering op om “duidelijk te communiceren en alle ondernemingen te laten opgaan als ze de veiligheid kunnen garanderen voor hun klanten en hun personeel”.

“Hoe langer het duurt, hoe harder de economie bloedt en hoe meer mensen vanuit tijdelijke werkloosheid finaal werkloos zullen worden”, zegt Maertens.

(WHO over coronavirus: “Het ergste moet nog komen”.)

1 op 5 bedrijven vreest voor ontslagen

Uit het laatste onderzoek van Voka bij meer dan duizend bedrijven bleek dat 20 procent van de Vlaamse ondernemingen vreest personeel te zullen moeten ontslaan. Bovendien weet 25 procent van de bedrijven nog niet of ze alle personeelsleden permanent en voltijds in dienst zullen kunnen houden nadat de coronamaatregelen versoepeld zullen zijn.

Evenwicht tussen economie en gezondheid

EPA

Daarnaast zegt 85 procent van de bedrijven een veilige werkplaats te kunnen garanderen voor het personeel en de klanten. Amper 4 procent van het personeel wil niet opnieuw aan de slag gaan.

Maertens stelt dat er gezocht moet worden naar een evenwicht tussen economie en gezondheid: “We hebben de voorbije weken bewezen dat we het kunnen, dat we veilig kunnen werken. Laat ons alstublieft ons ding doen, laat ons ondernemen, zodat de economie niet nog zwaardere klappen krijgt.”

(MR-voorzitter duwt vervanging Wilmès II naar september, vraag is of dat houdbaar is.)

Telewerken

EPA

Daarnaast blijkt uit een studie van adviesbureau BDO bij meer dan duizend Belgen dat 90 procent van de Belgische werknemers na de coronacrisis één tot drie dagen per week wil blijven telewerken. “De huidige situatie van voltijds telewerk of geen enkele dag thuiswerken zien we niet zitten”, klinkt het bij BDO.

Momenteel is thuiswerken en via het internet met collega’s en oversten communiceren de norm in heel wat bedrijven. Zo’n 60 procent van de werknemers gaf aan thuis productiever en efficiënter te kunnen werken.

“De helft van de respondenten geeft wel aan dat hun organisatie een cultuur en beleid mist dat telewerk ondersteunt en stimuleert”, klinkt het nog. Bij meer dan één op drie respondenten heeft het bedrijf geen duidelijk beleid rond telewerken, ook niet op fiscaal of sociaal vlak.

Meer
Lees meer...