Vlaamse leerkrachten bij best betaalde ter wereld, maar wat ze in Luxemburg verdienen is hallucinant

Vlaamse leerkrachten bij best betaalde ter wereld, maar wat ze in Luxemburg verdienen is hallucinant

Leraren worden in België een stuk beter betaald dan in Frankrijk of Italië. Ook zouden Vlaamse leraren vijf tot zeven procent meer verdienen dan hun Waalse collega’s. Say What? De OESO heeft een rapport over de lonen van leraren uitgebracht, waarvan je je wenkbrauwen zal ophalen.

Gisteren was het ‘Dag van de Leerkracht’, een moment om leraars en leraressen eens extra in de bloemetjes te zetten en hun functie terug op te waarderen. Maar het is ook de uitgewezen gelegenheid om eens stil te staan bij de nieuwe cijfers die het OESO uitgebracht heeft. Daarin worden de lonen van leerkrachten in zo’n dertig landen vergeleken. Dat schrijft de Franstalige krant La Capitale. Natuurlijk verschilt het loon in de praktijk voor elke leerkracht. Zo zijn er premies en verschillende schalen. Daarom worden de verschillende lonen vergeleken van leerkrachten in het basisonderwijs en het secundair onderwijs.

De OESO laat ook weten dat een kleuterjuf gemiddeld 78 procent verdient van wat mensen met een hogeschool- of universiteitsdiploma krijgen. Bij onderwijzers in de lagere school is dat zo’n 85 procent, bij leerkrachten in de lagere cyclus van het secundair onderwijs zo’n 88 procent en bij leerkrachten in de hogere cyclus van het secundair onderwijs zo’n 94 procent.

istock

Vlaamse leerkrachten verdienen meer

Franstalige leerkrachten verdienen gemiddeld 5 tot 7 procent minder dan hun Vlaamse collega’s. Zo is het jaarlijks brutoloon van een Franstalige leerkracht in het lager onderwijs gemiddeld 41.825 euro, terwijl dat in Vlaanderen 44.176 euro is. Voor leerkrachten in de lagere cyclus van het secundair onderwijs is dat respectievelijk 40.957 euro ten opzichte van 43.063 euro en voor leerkrachten in de hogere cyclus van het secundair onderwijs 52.204 euro ten opzichte van 55.746 euro.

Joseph Thonon, topman van ACOD Onderwijs bevestigt dat leerkrachten in Vlaanderen tot 7 procent meer verdienen: “Dat kan een probleem vormen om Nederlandstalige leerkrachten te vinden die in Wallonië taallessen willen geven. Er zijn ook leerkrachten bij met een universitair diploma die betaald worden alsof ze dat niet hebben.”

iStock

Luxemburg is kampioen

Als je met sommige landen vergelijkt, verdienen onze leerkrachten slechts peanuts. Zo krijgen Duitse leraars jaarlijks 55.394 euro en Luxemburgse zelfs 81.291 euro. Maar eigenlijk hebben we niet te klagen, want we zitten bij de beteren. Zeker als je met Frankrijk (32.494 euro) of Italië (29.609 euro) vergelijkt.

Ook is er een enorm verschil in lonen tussen jongere en oudere leerkrachten. In de meeste landen krijgen docenten steeds meer naarmate ze langer in dienst zijn. Zo verdienen leraren in België (zowel Vlaanderen als Wallonië), Nederland, Denemarken en Noorwegen tussen 25 en 40 procent meer als ze vijftien jaar in dienst zijn. In de hogere cyclus van het secundair onderwijs ligt dat verschil hoger dan in het kleuteronderwijs. In de extreemste gevallen is er zelfs sprake van een verschil van 70 tot 75 procent.

Gesponsorde artikelen