Vlaamse overheid betaalt facturen te laat, maar N-VA wil dat veranderen

Vlaamse overheid betaalt facturen te laat, maar N-VA wil dat veranderen

In 2017 werd voor 10 miljard euro aan facturen te laat betaald. De grootste schuldenaar is de overheid. En het zal je misschien verbazen, maar de heropleving van de economie is de verklaring voor die forse toename van wanbetalers. 

De Vlaamse overheid durft weleens een factuur te laat te betalen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van bedrijfsinformatiekantoor Graydon en de ondernemersorganisatie Unizo. “De Vlaamse overheid doet haar reputatie alle eer aan”, zegt Eric Van den Broele van Graydon in de kranten van Het Mediahuis. In het derde kwartaal betaalde de Vlaamse overheid amper 4 op de 10 facturen binnen de normale termijn van 30 dagen. Bij de helft van de facturen duurde het zelfs langer dan 90 dagen eer er betaald werd.

9.649.743.074 euro

“Dat nu ook de federale overheid dezelfde toer opgaat, is opvallend en vooral teleurstellend”, zegt Lieven Cloots, jurist bij Unizo in de kranten van Het Mediahuis. “In het eerste kwartaal van 2017 betaalde de federale overheid nog 90 procent van haar facturen netjes op tijd, in het derde kwartaal was dat nog maar 61 procent.” Het aantal facturen dat langer dan 90 dagen onbetaald bleef door de federale regering, steeg van 1 naar 11 procent.

Als we daar nog eens de facturen bij optellen die bedrijven onderling niet of te laat betalen, nog altijd 3 op de 10, komen we uit op een gespijsde rekening. Zo kostten laattijdige betalingen onze economie vorig jaar 9.649.743.074 euro. Met dat bedrag kunnen een jaar lang 20.000 jobs betaald worden.

Heropleving van economie als boosdoener

Verbazend genoeg zegt Van den Broele dat dit uitstelgedrag te wijten is aan de heropleving van de economie: “In tijden van economische crisis letten bedrijven veel nauwgezetter op de betalingen. Nu het weer beter gaat, worden de teugels gevierd. En daar profiteren slechte betalers van.” Ook de aanslagen van maart 2016 in Brussel hebben daar invloed op gehad.

De conclusie van Graydon en Unizo is dezelfde: “De wet op de betalingstermijnen moet dringend worden aangescherpt, waarbij elk achterpoortje wordt gesloten.”

Johan Klaps (N-VA) wil boetes opleggen

Volksvertegenwoordiger Johan Klaps (N-VA) is alvast voorstander: “Wettelijk gezien moeten facturen binnen de 30 dagen betaald worden. Contractueel kan je daarvan afwijken, maar door achterpoortjes in de wet lopen die termijnen vaak op tot 90 of zelfs 120 dagen. Mijn wetsvoorstel brengt die maximale betalingstermijn terug tot 60 dagen en sluit de achterpoortjes.”

Klaps wil volksvertegenwoordiger dat de ministers zich elk jaar voor de commissie Bedrijfsleven komen verantwoorden: “Boetes opleggen heeft hier namelijk geen zin, want dat zou gewoon een broekzak-vestzakoperatie zijn.”

Gesponsorde artikelen