Vlaamse regering breekt met VRT-CEO Paul Lembrechts: Leo Hellemans wordt interim-CEO

VRT: Paul Lembrechts

Er is al enige tijd een machtsstrijd aan de gang aan de top van de Vlaamse openbare omroep. Lembrechts en de rest van de directie probeerden er eind 2019 voor te zorgen dat Peter Claes, de directeur Media en Productie, ontslagen zou worden. De raad van bestuur weigerde dat ontslag echter en Claes werd op non-actief gezet. Leo Hellemans die voordien CEO van de openbare omroep was, wordt interim-CEO. De VRT start de procedure voor de aanstelling van een nieuwe gedelegeerd bestuurder zo snel mogelijk op. De Vlaamse regering wil dat er tegen de zomer een nieuwe CEO aangesteld wordt.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de krant De Tijd en wordt bevestigt door de nieuwsdienst van de VRT. Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gaven op een persconferentie meer uitleg over “het conflict binnen de directie van de openbare omroep”.

Eind vorig jaar vroeg Lembrechts twee keer het ontslag van Peter Claes, de nummer twee binnen de openbare omroep. Lembrechts werd gesteund door de rest van de VRT-directie: Lieven Vermaele (Financiën en Operaties), Liesbet Vrieleman (Informatie), Stijn Lehaen (Technologie en Informatie) en Hans Cockx (HR).

Conflict over strategie

De topmannen zouden in conflict geweest zijn over de strategie van de VRT nu er een nieuwe besparingsronde op komst is. Ook verweet Lembrechts Claes “oncollegiaal en deloyaal gedrag” vertoond te hebben. De raad van bestuur van de VRT weigerde om Claes te ontslaan en zette hem op non-actief. Een bemiddelaar, Fabiaan Van Vrekhem van consultancybedrijf Accord Group Belgium, werd nog aangesteld om de brokken te lijmen, maar tevergeefs. 

Leo Hellemans tijdelijke opvolger  

VRT: Leo Hellemans

Nu beslist de Vlaamse regering om de vertrouwensbreuk aan de top van de openbare omroep op te lossen door de CEO opzij te schuiven. Of de rest van de directieleden, die Lembrechts steunden, hun functie naast zich zullen neerleggen, is nog niet duidelijk.

Leo Hellemans is de tijdelijke opvolger van Lembrechts. In 2016 volgde Lembrechts Hellemans die met pensioen ging, op als CEO. Voor zijn aanstelling had Lembrechts ervaring in het bedrijfsleven en in de financiële sector.

“Hij kent het huis, hij kent de betrokkenen en is zeer gerespecteerd”, zei Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). “Hij is de geschikte persoon om de rust te laten terugkeren aan de Reyerslaan.”

Personeelsfront VRT vindt ontslag “onaanvaardbaar”

Het personeelsfront van de VRT, ‘Iedereen VRT’, veroordeelt samen met de vakbonden ACOD, ACV en VSOA, “krachtig” het ontslag van Lembrechts. “Hij heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen”, laat het personeelsfront weten aan de VRT-nieuwsdienst. “De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar.”

Donderdag staan er hoorzittingen in het Vlaams Parlement gepland met onderhandelingen voor een nieuwe beheersoverkomst. “Net op dit moment beslist de regering om de VRT te onthoofden. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, klinkt het verder.

Bovendien vraagt ‘Iedereen VRT’ dat de nieuwe VRT-CEO “zich even ondubbelzinnig engageert tegen de verwoestende besparingen die de Vlaamse regering blijft doordrukken”.

Gesponsorde artikelen