Vlaamse regering verlengt steunmaatregelen voor ondernemingen: hinderpremie en extra compensaties

De Vlaamse regering gaat de hinderpremie verlengen voor ondernemers die hun zaak moesten sluiten door de coronacrisis. Daarbovenop komt er nog een extra compensatiepremie van 2.000 euro waar enkel ondernemingen met groot omzetverlies recht op hebben.

Alle bedrijven in ons land mochten open vanaf 4 mei, de winkels vanaf 11 mei. Ook zijn de horecazaken vanaf nu weer open, maar sommige Vlaamse bedrijven konden nog steeds de deuren niet openen door de moeilijke omstandigheden. Bovendien leden zowat alle bedrijven zware verliezen.

Hinderpremie

Daarom verlengt de Vlaamse regering gedeeltelijk de ondersteunende maatregelen voor bedrijven in het gewest. Eigenlijk zou de hinderpremie aflopen op 12 juni, maar die wordt nu verlengd voor een aantal sectoren. Zo kunnen de wellnesscentra en sauna’s, de speelautomatenhallen, de pretparken en binnenspeeltuinen, de bioscopen, discotheken en dancings, zwembaden en foorkramers de dagpremie trekken van 160 euro per extra sluitingsdag. Ook een aantal marktkramers die door de beperking van 50 kramen per markt (met periodes) niet aan de bak kunnen, zullen op die premie een beroep kunnen doen. Dat laat Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) weten aan de Mediahuis-kranten.

2.000 euro extra

Ook op de evenementensector en een aantal andere sectoren is de impact van de coronacrisis nog steeds zeer groot. Voor hen wil de Vlaamse regering een bijkomende compensatiepremie van 2.000 euro voorzien. Niet enkel ondernemingen die in aanmerking kwamen voor de eerste compensatiepremie zullen in aanmerking komen, maar ook bedrijven die eerder al een hinderpremie kregen en intussen opnieuw de deuren openden.

De winkels kunnen een verzoek indienen voor de periode van 11 mei tot 11 juni, de horecazaken voor de periode van 8 juni tot 8 juli. Om de premie te kunnen strikken, moeten ze het omzetverlies aantonen aan de hand van de dagontvangsten, de geleverde prestaties of de tijdsregistratie. Bovendien moet de onderneming na 11 of 8 juni effectief openen en de activiteiten opnieuw opstarten.

Meer
Lees meer...