Left Right
scrollTop top

Vlaamse regering neemt beslissing zonder bevoegde minister: biomassacentrale komt er niet


Vlaamse regering neemt beslissing zonder bevoegde minister: biomassacentrale komt er niet

De Vlaamse overheid zal geen subsidies uitkeren aan de Gentse biomassacentrale Bee Power. Dat heeft de regering vandaag beslist tijdens het overleg met de Vlaamse coalitie. En het was de kersverse minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) die het nieuws naar buiten bracht. Da’s op z’n minst opvallend te noemen, want Tommelein is officieel nog geen minister, hij legt pas woensdag de eed af. 

100 miljoen euro per jaar. En dat 15 jaar lang. Zoveel zou Bee Power krijgen van de Vlaamse overheid voor de biomassacentrale aan de Gentse haven. Die zou 215 megawatt energie leveren, ongeveer de helft van Doel 1. Net voor Annemie Turtelboom (Open Vld) haar ontslag aanbood als minister van Energie, haalde ze uit naar de projectleiders. Ze verwees in haar ontslagspeech naar “een belangrijke beslissing omtrent de centrale”. En afgelopen weekend haalde ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten uit naar de subsidieregeling voor de biomassacentrale, waardoor het debat op scherp werd gezet.

De Vlaamse coalitie is vandaag samengekomen en heeft beslist om de subsidies voor de biomassacentrale op te schorten. Het was Bart Tommelein (Open Vld), die zich vanaf woensdag de nieuwe Vlaamse minister van Energie mag noemen, die het nieuws naar buiten brengt, nog voor de andere regeringsleden daartoe de kans kregen. Hij sprak van een “onhaalbare kaart” en beloofde onmiddellijk met alternatieven te komen. “Als men dat vraagt, dan zal ik met voorstellen naar de regering stappen”, zei hij.

Toch is het bijzonder opvallend dat de Vlaamse regering de beslissing over de biomassacentrale nu al neemt. Officieel is er momenteel geen minister van Energie tot Tommelein woensdag de eed aflegt en ligt de verantwoordelijkheid even bij de hele regering en dus ook bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die naar eigen zeggen “gewoon snel wilde beslissen” en dat de regering “collegiaal te werk is gegaan”.

Tommelein, niet Merlijn

De vraag of Tommelein nu ook de Turteltaks zal terugschroeven rijst natuurlijk ook. “Ik ben Tommelein, niet Merlijn. Ik kan die schuldenberg niet wegtoveren”, zegt hij daarover in een interview op Radio 1. Hij koppelt de Turteltaks en de subsidies voor de biomassacentrale dan ook volledig los van elkaar. “De Turteltaks is een beslissing uit het verleden, de biomassacentrale één van de toekomst.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…