Leerachterstand inhalen: Vlaamse regering maakt maar liefst 9 miljoen vrij voor weekend- en vakantieschool

Vanaf 19 oktober kunnen leerlingen in het middelbaar bijlessen volgen op school om hun leerachterstand door de coronacrisis in te halen. Daarvoor maakt de Vlaamse regering maar liefst 9 miljoen euro vrij. Dat geld zal gaan naar de organisatie van de lessen na de gewone lesuren, tijdens het weekend of zelfs in de herfst-, kerst- en krokusvakantie. Dat maakt de Vlaamse regering bekend in een persbericht.

De Vlaamse Regering gaat scholen financieel steunen om leerlingen van het secundair onderwijs extra bij te scholen buiten de lesuren. Op die manier hoopt de Vlaamse Regering om de leerachterstand weg te werken die leerlingen tijdens lockdown opliepen. Scholen zullen zogenaamde remediëringstrajecten op maat aanbieden aan groepjes van minstens 7 leerlingen. Geen enkele leerling is verplicht om deel te nemen en het wordt volledig gefinancierd door de staat.

(Besmettingen blijven stijgen, overlijdens en hospitalisaties dalen nog steeds.)

Achterstand door lockdown

In maart is besloten op alle lessen op alle scholen op te schorten. Dat heeft een grote impact gehad op heel wat leerlingen. Er zijn grote inspanningen gedaan om iedereen te bereiken en te betrekken met het afstandsonderwijs, maar toch hebben sommige leerlingen een leerachterstand opgelopen. De Vlaamse Regering zet naar eigen zeggen alles op alles om te vermijden dat een aanzienlijke groep leerlingen hierdoor onderwijsvertraging oploopt. Zo werden er tijdens de zomervakantie al 170 zomerscholen georganiseerd voor samen ongeveer 10.000 leerlingen. Er was ook de virtuele Zomerschool.Vlaanderen, die nog eens tienduizenden leerlingen kon bereiken via onder meer de kanalen van de VRT.

De prioriteit ligt bij leerlingen van het 2de, het 4de, het 6de en het 7de middelbaar, omdat zij vorig schooljaar het meeste contactonderwijs hebben moeten missen. Scholen mogen echter ook remediëringstrajecten opzetten voor leerlingen van andere leerjaren. De “bijscholen” kunnen georganiseerd worden vanaf 19 oktober tot ten laatste 19 februari 2021. Anders dan bij de zomerscholen ligt de focus volledig op remediëring en inhalen. Elke school kiest de invulling op maat van de noden van de leerlingen.

(“Stijging besmettingen door coronamoeheid en teruggekeerde reizigers”.)

Ook vergoeding voor begeleiders

De oproep is gericht aan alle scholen van het gewoon en buitengewoon leerlingenonderwijs, het deeltijds beroepssecundair onderwijs en het systeem van Leren en Werken. Scholen kunnen ook samenwerken om een aanbod vorm te geven. Leerkrachten, leerlingenbegeleiders, lerarenopleiders en externe begeleiders zullen de trajecten op vrijwillige basis begeleiden. De Vlaamse Regering voorziet per 7 regelmatige leerlingen een bedrag van 125 euro per 4 uur, waarmee ook een vergoeding voor de begeleiders betaald kan worden.

“We halen het grote geschut boven om de leerachterstand weg te werken”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Er is nu leerachterstand bij sommige leerlingen, maar we hebben de ambitie om die achterstand om te buigen in een voorsprong. Met extra begeleiding na de lesuren, op maat van de leerlingen.”

“Lokale besturen hebben deze zomervakantie getoond dat ze klaarstaan met infrastructuur en vrijwilligers om leerlingen een duwtje in de rug te geven. We zetten alles op alles om geen enkel kind achter te laten”, vult  minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) aan.

(ACV wil werkloosheidsuitkeringen en vakantiegeld voor jobstudenten, De Block hapt niet toe.)

Meer
Lees meer...