Vlaamse studenten trekken steeds vaker naar het buitenland: Erasmus is nog nooit zo populair geweest

Vlaamse studenten trekken steeds vaker naar het buitenland: Erasmus is nog nooit zo populair geweest

Nog nooit zijn er zoveel Vlaamse studenten naar het buitenland getrokken voor hun studies of stages. Elk jaar zien we een duidelijke stijging in deze cijfers. Vorig schooljaar trokken zo’n 5.648 studenten op Erasmus, dat is een stijging van bijna 6 procent tegenover het jaar voordien.

Het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus ging 30 jaar geleden van start met zo’n 58 Belgische jongeren die naar het buitenland trokken om te studeren. Intussen hebben al een kwart miljoen Belgen zo’n internationale ervaring opgedaan. Volgens de cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), volgden in het academiejaar 2016-2017 liefst 5.648 studenten uit het hoger onderwijs een buitenlands programma.

Studenten kiezen ervoor om via het Erasmus+ programma een deel van hun studies of stage in een ander Europees land te doen. Gemiddeld trekken studenten zo’n 4,7 maanden (voor studies) of 3,7 maanden (voor stages) naar het buitenland. Studiepunten die ze in het buitenland behalen, tellen ook mee voor de resultaten in Vlaanderen.

Steeds meer ‘Hola’, ‘Hello’ en ‘Bonjour’

Studenten zijn steeds meer geïnteresseerd in zo’n programma. Tegenover het jaar voordien hebben 5,65 procent meer studenten deelgenomen aan Erasmus+. “De internationale mobiliteit van studenten in Vlaanderen blijft hiermee jaar na jaar stijgen en is dit jaar het grootst sinds de start 30 jaar geleden,” luidt het in het bericht.

Populaire studiebestemmingen zijn vooral Spanje en Frankrijk. Dan volgen Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Voor een buitenlandse stage kiezen ze vooral voor buurland Nederland. Daarna blijven Spanje en Frankrijk interessant, gevolgd door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Welkom

Omgekeerd gebeurt ook: in het academiejaar 2016-2017 kwamen bijna 3.800 studenten in het kader van Erasmus naar Vlaanderen. Vooral Spaanse jongeren lijken Vlaanderen aantrekkelijk te vinden. Daarnaast tonen Italianen, Duitsers, Fransen en Nederlanders ook interesse.

Beurzen

Om het allemaal een beetje betaalbaar te maken, kunnen studenten beroep doen op een Erasmusbeurs. “Vlaanderen investeert jaarlijks 500.000 euro in die beurzen. In de toekomst zullen jongeren met een leercontract ook voor een langere periode kennis en ervaring in het buitenland kunnen opdoen.”

Ook met leercontract op Erasmus

Europa lanceert op initiatief van Europees Commissaris Marianne Thyssen ‘ErasmusPro’. “Jongeren met een leercontract zullen vanaf het schooljaar 2018-2019 voor een langere periode van zes maanden tot een jaar kennis en ervaring kunnen opdoen in het buitenland.”

De populairste studiegebieden voor Erasmusstudies zijn bedrijfskunde en rechten, economie en talen. Bij de stages zijn bedrijfskunde en gezondheidszorg populaire studiegebieden.

iStock

Gesponsorde artikelen