Vlaamse universiteiten willen ijkingstoetsen invoeren om na te gaan of studenten klaar zijn voor hun opleidingen

Vlaamse universiteiten willen ijkingstoetsen invoeren om na te gaan of studenten klaar zijn voor hun opleidingen

De KU Leuven en de UGent pleiten voor een verplichte ijkingstoets, een test voor iedereen die aan de universiteit wil starten. De universiteiten hopen op die manier naar eigen zeggen om meer studenten op de juiste plaats te krijgen. Het gaat niet om een toelatingsproef en de test zou ook niet-bindend zijn. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is voorstander van het plan.

Heel wat Vlaamse universiteiten bieden nu al ijkingstoetsen aan, vooral bij faculteiten waar exacte en toegepaste wetenschappen onderwezen worden. Nu hopen de KU Leuven en de UGent voor elke bacheloropleiding zo’n ijkingstoets verplicht te maken. Dat zeggen rectors Luc Sels (KU Leuven) en Rik Van de Walle (UGent) aan De Morgen. Sels stelt dat sommige universiteitsstudenten “beter aan de hogeschool begonnen waren” en dat sommigen zichzelf omgekeerd onderschatten. Van de Walle stelt dat zo’n test goed aantoont welke kennis en vaardigheden nodig zijn om te kunnen slagen. Ook kan achteraf gerichter “remediëring en feedback” gegeven worden.

Niet-bindend, wel verplicht

Het gaat om een ijkingstoets, niet om een toelatingsproef. Het resultaat van de proef is dus niet-bindend. Wie buist, kan zich toch inschrijven. Volgens voorstanders zal dit de kwaliteit van de opleidingen doen verbeteren, maar tegenstanders stellen dat middelbare scholen hun lessen te zeer zullen afstellen op de toetsen.

Zowel Sels als Van de Walle zeggen dat er nood is aan overleg, ook binnen de universiteit. Eerder gaf de UHasselt al aan dat zo’n ijkingstoetsen eigenlijk niet de prestaties van de studenten kunnen voorspellen. Uit cijfers van de KU Leuven en de UGent blijkt vooral dat studenten die slecht scoren op de ijkingstoetsen minder kans hebben om te slagen voor hun opleidingen.

iStock

Crevits is voorstander

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst erop dat de invoering van deze verplichte ijkingstoetsen in het regeerakkoord staat. “De regering zal binnenkort kunnen vastleggen voor welke opleidingen de proeven vanaf volgend jaar verplicht worden”, zegt Crevits. “Dat zal zeker het geval zijn voor de opleiding burgerlijk ingenieur. We bekijken samen met de hogescholen en universiteiten of andere opleidingen kunnen volgen.”

twitter @crevits

Gesponsorde artikelen