Vlaamse waterlopen zitten vol gevaarlijk bijengif, en dat moet dringend veranderen

Vlaamse waterlopen zitten vol gevaarlijk bijengif, en dat moet dringend veranderen

De lente is in het land, dus de planten staan in bloei en wilde dieren zitten in volle voortplantingsperiode. Hét moment dus om wat extra aandacht te besteden aan onze natuur en het behoud daarvan. Maar net terwijl Vlaanderen hoog inzet op het bannen van pesticiden uit onze tuinen en landbouw, blijkt uit een meetcampagne van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat onze waterlopen zwaar vervuild zijn met neonicotinoïden, een soort bijengif. De VMM trekt aan de alarmbel.

Neonicotinoïden worden in de landbouw gebruikt als sproeistof of bij gecoate zaden om de gewassen te beschermen tegen insecten, maar ook in vliegenvangers (je weet wel, die opgerolde plaklinten) en lokdoosjes voor mieren, kakkerlakken, … Maar vooral het gebruik in de landbouw heeft een zware invloed op het ecosysteem, want via de planten en zaden kunnen de stoffen ook insecten besmetten, en zo weer vogels, vissen en zelfs zoogdieren. Vorige maand kwam nog in het nieuws dat veel Europese experts waarschuwen voor de gevolgen van de neonicotinoïden voor het ecosysteem. 


Bedreiging voor bijen

Maar het belangrijkste gevaar van de neonicotinoïden is misschien wel dat ze grote bijensterftes kunnen veroorzaken. En laat de ondergang van de bij nu net één van de grootste bedreigingen zijn voor de biodiversiteit of zelfs het voortbestaan van al het natuurlijke leven. Daarom eisen wetenschappers en natuurverenigingen nu een totaalverbod in Europa op de stoffen. Er heerst nu al een gedeeltelijk gebruiksverbod voor niet-professionelen en ook tijdens en voor de bloeiperiode – nu dus – mogen de neonicotinoïden nergens gebruikt worden. Hoewel Vlaanderen er dus alles aan doet om pesticiden zoveel mogelijk weg te houden, is er dus nog veel werk aan de winkel, blijkt uit het onderzoek van de VMM. Veel grote en kleine waterlopen zijn geïnfecteerd met de giftige stoffen, maar verder onderzoek de komende jaren moet nog meer duidelijk geven over hoe erg het echt gesteld is met ons ecosysteem in en rond de waterlopen.

Bron: Het Belang van Limburg

Gesponsorde artikelen