Vlaanderen verbiedt de productie van foie gras

Vlaanderen verbiedt de productie van foie gras

Er komen enkele belangrijke maatregelen met betrekking tot dierenwelzijn in Vlaanderen. Zo wordt het kweken van pelsdieren verboden, maar ook dwangvoeding. Dat laatste is de omstreden methode waarop foie gras geproduceerd wordt. De enige producent zal daarom moeten sluiten.

In zeventien Vlaamse kwekerijen worden jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood. En hoewel we maar een kleine speler zijn op de markt van foie gras, moet ook de enige producent ermee stoppen door het verbod op dwangvoeding. Ten laatste op 1 december 2023 moeten ze allemaal sluiten. Intussen komen er wel al maatregelen waaraan de kwekers zich moeten houden. Ze mogen hun activiteiten niet meer uitbreiden en mogen enkel nog kweken met de soort die ze vandaag hebben.

Voortrekkersrol

Foie gras, of ganzenlever, wordt als een delicatesse beschouwd, maar wordt op een omstreden manier geproduceerd. De dieren worden vetgemest en dat is een vorm van mishandeling. In Nederland is het al verboden om ganzen en eenden dwangmatig te voederen. De grootste producent is Frankrijk.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemt het in De Zondag een enorme stap vooruit voor Vlaanderen. “We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol.”

Gesponsorde artikelen