Poetin brengt onverwacht bezoek aan troepen in bezette Oekraïense gebieden

De Russische dictator Vladimir Poetin bracht een onverwacht bezoek aan troepen in twee bezette Oekraïense gebieden. Dat blijkt uit beelden die dinsdagochtend gedeeld werden op de Russische staatstelevisie.

In het nieuws: Op de beelden is te zien hoe Poetin officieren ontmoet in de Loehanskregio, een bezet gebied in het oostelijke gedeelte van Oekraïne. Ook bezocht de Russische dictator de Khersonregio.

  • Het is nog maar het tweede bezoek van Poetin aan de bezette gebieden sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 van start ging. In maart bezocht hij de vernietigde havenstad Marioepol in het zuidoosten van het land.
  • Het is niet duidelijk wanneer het bezoek exact plaatsvond. De ontmoeting met de troepen gebeurde waarschijnlijk ten vroegste op zondag 16 april. Toen was het immers orthodox Pasen. Poetin feliciteerde soldaten ter plekke voor de feestdag en gaf hen icoontjes cadeau.
  • Maar de Russische despoot bezocht Oekraïne niet enkel om over koetjes en kalfjes te praten. In Kherson woonde hij een militaire vergadering bij en sprak hij met Mikhail Teplinsky, een luchtmachtgeneraal die volgens de Britse inlichtingendiensten een belangrijke nieuwe rol heeft gekregen in het conflict.
  • “Het is belangrijk voor mij om uw mening te horen over hoe de situatie zich ontwikkelt, om naar u te luisteren, om informatie uit te wisselen,” zei Poetin tijdens de vergadering.

Moeizame oorlog

Opgemerkt: Ondanks dat Poetin de Donbasregio bezoekt, lijkt de Russische overwinning verder weg dan ooit tevoren.

  • Aanvankelijk was het plan om Kyiv binnen enkele dagen na de start van de invasie te bereiken. Uiteindelijk slaagde het Russische leger er enkel in om delen van het zuiden en oosten van Oekraïne in te palmen.
  • Intussen zijn de frontlinies al maandenlang zo goed als bevroren. Tijdens de winter probeerde Rusland tevergeefs vooruitgang te maken bij onder andere de stad Bachmoet, maar veel beweging was er niet. Wel genoteerd: veel soldaten sneuvelden, aan beide kanten.
  • Opvallend: in november bevrijdde het Oekraïense leger nog de stad Kherson, de hoofdstad van de gelijknamige regio die door Poetin werd bezocht. Het was de enige regionale hoofdstad die door de Russen kon worden ingepalmd.

(fjc)

Meer
Lees meer...