Left Right
scrollTop top

Vlak voor regering beslist over dotatie dreigt advocaat van prins Laurent met proces: “mensenrechten geschonden”


Vlak voor regering beslist over dotatie dreigt advocaat van prins Laurent met proces: “mensenrechten geschonden”

Prins Laurent is duidelijk niet van plan om zomaar een deel van zijn dotatie te laten afpakken. Dat was nochtans de bedoeling nadat hij zonder toestemming van de regering aanwezig was op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Maar volgens de advocaat van Laurent zouden bij een sanctie de mensenrechten van de prins geschonden worden. Dat heeft hij in een lange brief laten weten aan premier Michel.

308.000 euro krijgt prins Laurent jaarlijks als dotatie om ‘vertegenwoordiger’ te spelen van ons land. Daardoor moet hij op bepaalde gelegenheden aanwezig zijn als lid van de koninklijke familie. Elk bezoek of elke aanwezigheid moet politiek gedekt zijn, de regering moet op de hoogte zijn.

En daar liep het deze zomer fout. Toen was de prins namelijk aanwezig op de Chinese ambassade op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Daarover ontstond heel wat commotie en de regering leek van plan om de prins financieel te straffen. Zo’n straf is nog niet uitgesproken omdat Laurent sindsdien afwezig is met een ziektebriefje.

In strijd met grondwet en mensenrechten

Volgens de advocaat van prins Laurent zou die straf in strijd zijn met de grondwet en de mensenrechten. Dat heeft die laten weten in een brief van 7 pagina’s aan premier Charles Michel (MR), schrijft De Standaard.

Volgens de advocaat is de wet die bepaalt dat Laurent toestemming moet vragen onduidelijk en wordt ze te streng geïnterpreteerd door de regering. Op die manier dreigt Laurent sociaal geïsoleerd te raken.

“Bezoek heeft geen politieke gevolgen”

“De prins mag ergens aanwezig zijn als zijn acties geen politieke gevolgen hebben. Ons land werkt al jaren goed samen met China en er bestaan goede banden tussen beide landen”, zegt de advocaat aan VRT NWS. “Een bezoek aan de ambassade heeft dus geen politieke gevolgen.”

Toch werden er bij het bezoek van de prins meteen vragen gesteld omdat het Chinese leger er een nogal slechte reputatie op nahoudt als het op mensenrechten aankomt.

De advocaat van Laurent wijst er in zijn brief ook op dat er een “schijn van partijdigheid” is gewekt door de uitgebreide berichtgeving in de media.

epa

N-VA woedend, premier Michel reageert kort

Bij de N-VA reageert men woedend op brief van prins Laurent. “Dit is van de pot gerukt. Wat ons betreft, kan er geen twijfel over bestaan dat Laurent de dotatiewet heeft overschreden”, reageert N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge op Twitter. “Het is straf dat de prins vanop zijn ziekbed blijkbaar wel nog tijd heeft om de premier en de regering uit te dagen.”

Ook Theo Francken lacht de argumenten van Laurent weg. “Dat hij klacht indient bij Unia”, zegt die in een korte reactie bij VTM. N-VA hoopt dat premier Charles Michel (MR) snel een financiële sanctie uitspreekt.

De premier reageerde zelf maar kort op het nieuws. “Het dossier wordt juridisch bestudeerd en met de ministerraad zullen we een gepaste beslissing nemen”, zegt Charles Michel.

De reactie van N-VA:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539