Helft van de Vlamingen slaagt niet voor diabeteskennistest

Diabetes
Pixabay

De gemiddelde Vlaming weet niet precies wat diabetes inhoudt. Daarnaast kennen ze ook niet het verschil tussen diabetes type 1 en 2. Dat blijkt uit cijfers van een iVox-studie in opdracht van de Diabetes Liga vzw.

Speciaal voor Wereld Diabetes Dag volgende week (14 november), lanceerde de Diabetes Liga online een Diabetes Mythe Meter. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Vlaming niet eens de helft van de antwoorden goed heeft.

Kennis van de gemiddelde Vlaming is slecht

Volgende week is het Wereld Diabetes Dag en daarom wil de organisatie grote misverstanden rond diabetes de wereld uit helpen. Uit de resultaten van de quiz blijkt dat het in ieder geval geen kwaad zou kunnen om de Vlaming wat bij te schaven.

Naar schatting leven in Vlaanderen ongeveer 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2. Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen die vervelende diagnose. Erger nog is dat het aantal mensen met diabetes blijft toenemen.

In juni deed iVox een onderzoek bij 1.000 Vlamingen. Daaruit bleek dat maar liefst 45 procent van de Vlamingen onvoldoende kennis had over diabetes. Maar liefst drie op de tien Vlaming geeft toe dat ze niet weten wat diabetes precies inhoudt.

Suiker is niet het probleem

Nog altijd wordt suiker gezien als de grote boosdoener bij diabetes. Bij 40 procent van de deelnemers leeft nog altijd de idee dat te veel suiker kan leiden tot diabetes. Aan de andere kant weten bijna alle Vlamingen dat je een verhoogd risico loopt op diabetes als iemand in je familie het ook heeft.

Diabetes kan in het begin soms zonder duidelijke symptomen verlopen. Ook hebben ze vaker dorst en zijn ze vaak moe. Die symptomen kunnen zeker wijzen op diabetes. Gewichtsverlies en terugkerende infecties kunnen ook een factor zijn voor de ziekte.

Wie zelf zijn of haar kennis eens wil testen kan dat op de website van de Diabetes Mythe Meter. Met de test wil de Diabetes Liga enkele hardnekkige mythes ontkrachten. Op 14 november kan je de meter ook live uittesten in het AZ-Sint-Maarten in Mechelen.

Gesponsorde artikelen