Vlaming wil kunnen shoppen op zondag

Vlaming wil kunnen shoppen op zondag

De Vlaming wil ook op zondag kunnen winkelen. Dat blijkt althans uit een enquête bij 50.000 Vlamingen die Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen hebben uitgevoerd.

Er is de afgelopen weken heel wat te doen over de koopzondagen voor winkels. Dat zijn zondagen waarop winkels hun deuren mogen openen, iets wat in België – in tegenstelling tot heel wat andere landen – nog steeds niet algemeen aanvaard is. De stad Antwerpen moest zelfs officieel de ministeriële goedkeuring krijgen om het centrum te laten erkennen als toeristische zone, waardoor het mogelijk is voor winkels om alle dagen van de week open te zijn. Zo moest zowel minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) als minister van Middenstand Sabine Laurelle (MR) er hun handtekening voor zetten.

Verplichte zondagsrust

Niet alle winkeluitbaters zijn echter gewonnen voor het plan. Zo denken sommigen dat zondagsopening niet zal leiden tot een omzetstijging, en de bonden vrezen het winkelpersoneel niet tevreden te kunnen houden. Collega Elke De Pourcq schreef vorige week al een pleidooi tegen de verplichte zondagsrust, die niet meer van deze tijd is. Zes op de tien Vlamingen geeft haar nu gelijk, want zij willen ook op zondag kunnen winkelen. Bovendien vragen ze ook langere openingsuren: van 8u ’s ochtends tot zeker 20u ’s avonds. 

Vooral supermarkten zouden er op de zevende dag van de week aan uit kunnen hun deuren te openen. Zo’n tachtig procent van de Vlamingen zou daarvoor gewonnen zijn, veel meer dan andere types winkels. Bakkers (54 procent), kledingwinkels (46 procent) en apotheken (43 procent) komen daar toch wel iets achter, maar zijn nog steeds populair, net zoals kruideniers (36 procent) en doe-het-zelfzaken (34 procent). Meubelwinkels (17 procent), sportwinkels (17 procent) of fietsenmakers (12 procent) zouden dan weer minder baat hebben bij een zondagse opening.

Gesponsorde artikelen