Vliegen tijdens een zwangerschap: gevaarlijk of niet?

Zwangere vrouw
Pixabay

Vrouwen die met het vliegtuig op vakantie gaan terwijl ze zwanger zijn, hebben misschien de angst dat het slecht is voor hun baby. Dat is ongegrond, want het is simpelweg niet gevaarlijk. Maar we hebben wel een paar voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee kan houden.

Zwangere vrouwen die voor hun werk reizen of gewoon met het gezin op vakantie willen, hebben misschien schrik om te vliegen. Je zou niet de eerste zijn die denkt dat het gevaarlijk is om met een foetus in je lichaam de lucht in te gaan. Toch is het volkomen veilig om in een vliegtuig te stappen. Maar je kan nooit voorzichtig genoeg zijn en daarom lijsten we wat tips voor je op.

Vliegen tijdens een zwangerschap is veilig

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap in een vliegtuig stappen, moeten niet bang zijn. Vliegen terwijl je zwanger bent is volkomen veilig, als je een normale zwangerschap doormaakt. Dat wil zeggen dat je geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of zwangerschapsdiabetes.

Zwanger
iStock

“Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt, is vliegen niet schadelijk voor zwangere vrouwen of hun baby’s. Er is geen bewijs dat de verandering van luchtdruk of de luchtvochtigheid een schadelijk effect heeft. Daarnaast zijn er ook geen bewijzen van miskramen of vroeggeboortes door te vliegen”, vertelt Patrick O’Brien, dokter en woordvoerder voor het Koninklijk College van Gynaecologen aan The Independent.

Vliegen tot 36 weken

Je kan zonder problemen het vliegtuig instappen tot je 36 weken ver bent in je zwangerschap. Maar de eerste 14 weken van je zwangerschap kunnen ook oncomfortabel aanvoelen. Dat komt omdat je gedurende die eerste periode vaak ziek en moe kan zijn.

In het eerste stadium van de zwangerschap hebben vrouwen meer kans op een miskraam. Als je niet in je thuisomgeving bent, heb je vaak geen idee over de medische zorg. Maar dat heeft niks te maken met vliegen zelf. Dat is namelijk veilig en vergroot de kans op een miskraam in geen enkel geval.

In het tweede deel van de zwangerschap, 14 tot 28 weken, voel je je vaak stukken beter. Dat is dan ook het ideale moment om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Tijdens die periode heb je namelijk meer energie en ben je niet continu fysiek uitgeput.

Vliegtuig
GettyImages

De regelgeving rond vliegen na de 36ste week zwangerschap verschilt per luchtvaartmaatschappij. Sommige maatschappijen vragen namelijk naar een doktersattest dat de staat van je zwangerschap beschrijft. Verschillende maatschappijen laten je niet meer aan boord van het vliegtuig als je over de 36 weken zwanger bent. Check dat dus altijd even op de website van je vliegtuigmaatschappij.

Voorzorgsmaatregelen

Maar wat als je nu een lange-afstandsvlucht voor de boeg hebt? Dan zijn er een paar maatregelen die je kan nemen. Het is belangrijk dat je losse kleding draagt, die makkelijk zit. Daarnaast kan je ook best steunkousen aandoen. Die bevorderen namelijk de bloedsomloop in je benen, zodat het bloed niet klontert.

Ook is het belangrijk dat je af en toe rondloopt in het vliegtuig. Zo blijf je in beweging en blijft je bloed circuleren. Het best kan je elk uur even rondwandelen in het gangpad en elk half uur oefeningen doen met je benen in je stoel.

Maar de meeste van deze tips gelden eigenlijk voor iedereen. Het maakt niet uit of je zwanger, een man of een vrouw bent. Bewegen tijdens een lange vlucht is belangrijk voor je bloedsomloop.

Gesponsorde artikelen