Vliegtickets boeken? Op deze zitplaatsen heb je hoogste overlevingskansen bij een crash

Vliegtickets boeken? Op deze zitplaatsen heb je hoogste overlevingskansen bij een crash

De zomervakantie lonkt en waarschijnlijk wordt er gretig uitgekeken naar mooie deals om een ontspannende reis naar de zon te maken. Maar vliegen is voor sommigen een obstakel. Dat is ongegrond want vliegen is met overgrote voorsprong de veiligste manier van reizen. Om de schrikschijters toch nog wat geruster te stellen: als er dan toch iets gebeurt met je vliegtuig heb je op deze zitplaatsen de hoogste overlevingskansen. 

Een team aan Amerikaanse onderzoekers maakten een database met vliegongelukken waarbij er zowel overlevers als sterfgevallen waren. 17 vonden ze er tussen 1985 en 2000. Op basis van die gegevens konden de onderzoekers procentueel berekenen op welke zitplaatsen van een passagiersvliegtuig je de hoogste en laagste overlevingskansen hebt in het (uitzonderlijke) geval van een crash.

De Cijfers

Dit is de gouden combinatie: een zitplaats ergens achteraan het vliegtuig in het middenzitje én dichtbij een uitgang. De studie toont aan dat passagiers achteraan het vliegtuig 68 procent overlevingskans hebben in het geval van een ongeluk. De mensen in het midden van het vliegtuig moeten het doen met 61 procent en vooraan met 62 procent. De pechvogels (no pun) zijn de passagiers in de gangpadzitjes in het midden van de cabine. Zij hebben een overlevingskans van slechts 56 procent.

Let wel op: deze cijfers dien je te lezen met een grote korrel zout. De kansen om te overleven in een vliegtuigramp hebben natuurlijk meer te maken met het soort ongeluk als met de positie van je zitplaats. In verschillende gevallen die het onderzoeksteam bekeek waren de overlevers willekeurig verspreid over de cabine. In de meeste gevallen van een vliegramp zijn er geen overlevers. Maar er is ook goed nieuws. Vliegen is nog steeds de veiligste manier van reizen. De kans om om te komen in een ongeluk met de auto is 1 op 112, met een vliegtuig wordt dat 1 op 1800.

Gesponsorde artikelen