Vliegtickets, huurauto’s, hotelkamers … ze zijn allemaal fors duurder geworden

Naast duurdere vliegtickets, benzine en autohuur wordt ook een hotel deze zomer fors duurder. Met name in Zuid-Europa schieten de prijzen omhoog. “Mensen moeten er na twee jaar wachten op uit”, zegt een hotelexpert, “Ze letten wat minder op de prijs.” En daar spelen hoteleigenaren handig op in.

De prijzen van hotelkamers liggen in vrijwel heel Europa al weer ruim boven die van 2019. In de coronazomers 2020 en 2021 waren prijzen lager, maar dit jaar schieten ze omhoog. In Italië bijvoorbeeld zijn volgens hoteldatabedrijf STR prijzen in mei van dit jaar maar liefst 23 procent hoger dan in mei 2019.

Voor Spanje en Portugal zijn die prijzen respectievelijk 17 en 15 procent hoger dan drie jaar terug. In de Verenigde Staten zijn prijzen van hotelkamers in resorts in die tijd met 33 procent gestegen. In Miami gingen ze zelfs met 55 procent omhoog. 

Verbazingwekkend herstel

Volgens Thomans Emanuel, directeur bij STR, schieten met name de resorts in warme landen er uit.

“Mensen hebben echt een vakantie nodig. Als er bezuinigd moet worden dan komt op dit moment de vakantie als laatste. De prijs is even minder een probleem. Ik ben ook verbaasd over hoe snel dit herstel voor de hotels gaat.“

Recordseizoen

Ook een woordvoerder van hotelboekingssite Booking.com ziet de prijzen omhoog schieten. “Gezien de hoge vraag zou het wel eens een recordseizoen voor zomervakanties kunnen worden.”

Populaire zomervakantiebestemmingen in Europa raken snel volgeboekt. “Met dat beperkte aanbod is het niet verwonderlijk dat accommodaties ervoor kiezen om hun prijzen dienovereenkomstig te verhogen.”

Koste wat kost

Hotels verhogen hun prijzen niet alleen omdat de gasten en masse en koste wat kost willen komen logeren.

“De inflatie speelt mee”, zegt Emanuel vanuit zijn kantoor in Londen. “Alles wordt duurder. En de kosten voor het hotel zijn gestegen. Denk aan energie en het personeel.”

Nog niet helemaal op het oude niveau

Ondanks de terugkeer van de vakantieganger is de hotelindustrie nog niet terug op het niveau van voor corona. “De hotelsector zit op 80 tot 90 procent van wat normaal was”, zegt Emanuel.

“De vraag van vakantiegangers herstelt sneller dan die van zakelijke reizigers. Er zijn met name minder evenementen en daardoor minder groepen.” Dat deel van de markt zal naar verwachting ook pas als laatste herstellen. “De individuele zakenreiziger reist al wel weer zoals voor corona.”

Zakenmarkt minder

De opbrengt per beschikbare kamer is daarmee nog niet terug op het niveau van 2019. Dat komt omdat er toch nog best wat kamers leeg blijven.

“Dat laatste stukje herstel verwachten we pas volgend jaar. De situatie is nu dat de hotelprijzen weer helemaal terug op niveau zijn, maar de bezettingsgraad nog niet. Er zijn minder reizigers maar ze betalen meer.”

Huurauto

Het huren van een auto is deze zomer in met name Zuid-Europa ook een stuk duurder geworden. Soms zelfs het drievoudige, zo blijkt uit onderzoek. Een reden daarvoor is dat het aantal beschikbare huurauto’s in de coronacrisis flink is gedaald. Verhuurbedrijven hebben een deel van hun wagenpark verkocht.

Bij hotels is het aanbod niet minder geworden, zegt Emanuel van STR. “Gedurende de coronacrisis zijn er geen hotels gesloten. Er waren geen faillissementen. En er komen dit en volgend jaar hotels bij.“

Vijfsterren voor de prijs van twee

Dat ze niet allemaal vol zitten, zal volgens hem er niet voor zorgen dat prijzen nog gaan zakken deze zomer. Tijdens de coronacrisis kon je op veel plekken in de wereld vijfsterrenhotels boeken voor de prijs van een twee- of driesterrenhotel.

Ondanks dat niet alles vol zit, moeten we daar volgens Emanuel niet op rekenen. “Verwacht geen vijfsterrenhotel voor een coronatarief meer.” 

Source: RTL Z

Meer
Lees meer...