Dit is waarom de stoeltjes in een vliegtuig blauw zijn

Vliegtuig passagiers
Pexels

Voor velen zorgt het vliegtuig nemen voor onnodige stress. Op tijd op de luchthaven zijn, inchecken, de welbekende poortjes en dan nog de juiste gate vinden. En in het vliegtuig is het helemaal niet beter, veel te krap en voor je het weet stoot je je hoofd tegen dat ellendig bagageruim. Maar vliegtuigmaatschappijen bedachten toch iets speciaal om je te kalmeren op het vliegtuig.

Het is je misschien nog nooit opgevallen, maar de meeste vliegtuigstoeltjes zijn blauw. En dat is niet toevallig, maar een bewuste keuze. Oké, er zijn inderdaad uitzonderingen zoals het Ierse Aer Lingus en het Amerikaanse Virgin Atlantic. Maar in het algemeen hebben alle vliegtuigmaatschappijen blauwe zitjes. En daar zitten een paar goede redenen achter.

Blauw

De kleur blauw kan namelijk veel verdragen. Dat wil zeggen dat je niet snel vuiligheid zal opmerken op een blauw zitje. En dat komt luchtvaartmaatschappijen goed uit. Want de tijd dat een vliegtuig op een luchthaven aan de grond staan, moet zo miniem mogelijk zijn. Time is money. En daarom moet er zo efficiënt mogelijk opgeruimd worden. Blauwe zetels waar je het vuil niet op ziet, helpen daarbij uiteraard. Wat niet weet, niet deert zeker?

Maar als je wil weten welke luchtvaartmaatschappijen nu echt hun best doen om het vliegtuig proper te houden. Dan kan je hier de meest hygiënische vliegtuigmaatschappijen van 2019 terugvinden.

Kalmerend

Ook al vind je vliegen op zich niet eng. Toch kan het hele proces om op tijd in je vliegtuig te zitten wel stresserend zijn. Daarom kiezen de meeste luchtvaartmaatschappijen ook voor blauwe stoeltjes. Die kleur zou namelijk kalmerend werken.

Vliegtuigbouwer Boeing gaf ook al aan dat als het bedrijf een nieuw vliegtuig maakt, het altijd rekening houdt met de psychologie van de kleuren. En blauw is daarbij de kleur die bijna unaniem voor vrede staat. Daarnaast zoekt Boeing ook naar kleuren die terugkomen in de natuur, om mensen een zo aards mogelijk gevoel te geven.

Vertrouwen en een fris gevoel

Nog een reden waarom de kleur blauw gebruikt wordt, is omdat het koelheid uitstraalt. Vliegtuigen staan namelijk bekend voor twee soorten temperatuur: superheet of ijskoud. Een temperatuur tussenin bestaat niet. En het is net warm in het vliegtuig omdat zoveel mensen op elkaar gepropt zitten in een relatief kleine ruimte. De kleur blauw zorgt ervoor dat je toch een fris en koel gevoel krijgt in de lucht.

Blauw kan ook gewoonweg deel uitmaken van de branding van je bedrijf. Zo hebben verschillende Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen de kleuren blauw en rood in hun logo zitten, omdat dat verwijst naar de Amerikaanse vlag. Maar blauw zie je ook in het bankwezen terugkomen. Dat komt omdat die kleur vertrouwen uitstraalt. En het is natuurlijk belangrijk dat je je bank vertrouwt.

De volgende keer als je op elkaar gepropt zit in een vliegtuig, moet je maar eens letten op de kleur van de zitjes. Wedden dat ze blauw zijn?

Gesponsorde artikelen