“Vluchtelingen zijn sláchtoffers van terreur”: Angelina Jolie heeft harde woorden voor Trumps moslimban

“Vluchtelingen zijn sláchtoffers van terreur”: Angelina Jolie heeft harde woorden voor Trumps moslimban

Angelina Jolie is waarschijnlijk even bekend voor haar werk als humanitair activiste voor UNHCR als voor haar acteer en regisseercarriëre. En nu heeft de actrice ook een paar harde woorden voor het nieuwe vluchtelingenbeleid van Amerikaans president Donald Trump. “Vluchtelingen zijn geen terroristen, ze zijn vaak zelf het slachtoffer van terreur,” schrijft ze in een open brief.

Het nieuwe vluchtelingendecreet van Donald Trump, de fameuze “Protecting the Nation From Foreign Terrorist Entry Into the United States”-act, veroorzaakt overal ter wereld veel commotie. Nu is het aan Angelina Jolie om haar mening te geven over Trumps beslissing.

De actrice, ook vrijwillig ambassadrice voor de Verenigde Naties, schreef een essay in The New York Times en haar eerste twee zinnen zetten al meteen de toon. “Vluchtelingen zijn mannen, vrouwen en kinderen die gevangen zitten in het oorlogsvuur, of kunnen vervolgd worden. Zij zijn geen terroristen, integendeel, ze zijn vaak zelf het slachtoffer van terreur.”

Bloed vergoten voor dit idee

Ze vertelt vervolgens over de schok die ze kreeg toen ze hoorde over Trumps decreet. ” Ik ben er zo trots op dat ons land een geschiedenis heeft van onderdak verlenen aan de meest kwetsbare mensen. Amerikanen hebben ooit bloed vergoten om het idee te verdedigen dat mensenrechten voorgaan op cultuur, geografie, ethniciteit en religie. De beslissing om het hersettelen van vluchtelingen door de Verenigde Naties in de VS stop te zetten en sommige mensen uit zeven moslimlanden de toegang te ontzeggen, wordt met verbazing onthaald door onze vrienden in de rest van de wereld.”

In haar brief is het ook pijnlijk duidelijk dat Jolie zelf gewoon een moeder is, en niet van de kleinste kroost ook. “Ik ben zelf moeder van zes kinderen die allemaal in het buitenland geboren zijn, en het zijn allemaal fiere Amerikanen. Ik hoop van harte dat ons land voor hen en voor al onze kinderen een veilige plek kan zijn”, schreef de actrice. Enkele van haar kinderen zijn geadopteerd, maar ook haar natuurlijke kinderen werden in onder andere Frankrijk geboren.

Je kan de volledige tekst hier terugvinden.

Gesponsorde artikelen