Left Right
scrollTop top

VN-Klimaattop: België geeft tijdens ‘mondeling examen’ toe dat klimaatplan nog niet rond is


© pixabay

Op de VN-Klimaatconferentie in Madrid heeft België moeten toegeven dat het nog niet in orde is met het Energie- en Klimaatplan voor 2030. Delegatieleider Peter Wittoeck wees er wel op dat de uitstoot van broeikasgassen van 1990 tot 2017 met 22 procent gedaald is in ons land. Vlaanderen had zijn eigen plan nog niet kunnen goedkeuren, wat sinds vanmorgen wel gebeurd is. De ‘multilateral assessment’ in Madrid moet het vertrouwen tussen de industrielanden en de ontwikkelingslanden helpen opbouwen op het vlak van klimaatinspanningen.

Op de VN-Klimaattop in Madrid moest België een soort van mondeling examen afleggen over de inspanningen om de klimaatverandering en massale CO2-uitstoot tegen te gaan. De Belgische delegatieleider Peter Wittoeck moest toegeven dat de definitieve versie van het Belgische Energie- en Klimaatplan 2021-2030 nog niet op punt staat, omdat Vlaanderen zijn eigen plan nog geen groen licht wist te geven. 

32,6 procent CO2-reductie tegen 2030

Ondertussen is dat wel gebeurd. Vlaanderen gaat voor een CO2-reductie van 32,6 procent tegen 2030. Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) zal dus naar de klimaattop in Madrid vertrekken.

“Ambitieus. Haalbaar. Betaalbaar. Die kernwoorden lopen als rode draad door het Vlaams Energie- en Klimaatplan”, tweet Demir. Eén van de meest opvallende maatregelen is dat de maximumsnelheid in de Vlaamse rand rond Brussel verlaagd wordt naar 100 kilometer per uur. Ook komen er toegankelijke leningen voor de renovatie van woningen.

Hoge Waalse en Brusselse ambities

epa: Peter Wittoeck

De delegatieleider zei ook dat de nieuwe Waalse en Brusselse regering ambitieuzere doelstellingen vooropstellen. Wallonië wil een vermindering van de broeikasgassen met 55 procent tegen 2030 en CO2-neutraliteit tegen 2050. Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest wil 40 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030.

Wittoeck kon wel uitpakken met het feit dat België zijn uitstoot kon doen verminderen, ondanks een groei van het bbp van 59 procent én een groei van de Belgische bevolking met 14 procent in dezelfde periode.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…