VN: “Massasterfte dreigt in Myanmar, 100.000 mensen slaan op de vlucht”

De Verenigde Naties schat dat 100.000 mensen in de Myanmarese deelstaat Kayah op de vlucht zijn voor gevechten, waaronder ook ‘willekeurige aanvallen door veiligheidstroepen’ op woongebieden. De regio stevent af op een catastrofe.

Sinds de militaire coup op 1 februari vinden er in het Zuidoost-​Aziatische land dagelijks protesten plaats, alsook gevechten tussen het leger en nieuw opgerichte milities van etnische minderheden. 

VN-rapporteur voor Myanmar Tom Andrews waarschuwt dat de situatie in Kayah uit de hand loopt. ‘Ik zal er geen doekjes om winden. Massale sterfte door honger, ziekte en blootstelling, op een schaal die we sinds de staatsgreep van 1 februari nog niet hebben gezien, zou in de staat Kayah kunnen gebeuren als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen.’

Ernstige gezondheidssituatie 

Veel Myanmarezen die op de vlucht zijn geslagen, zoeken hun toevlucht in bossen en naburige regio’s zoals de staat Shan. De VN-missie in het land waarschuwt dat de gevechten in Kayah deze mensen over de internationale grenzen zou kunnen duwen, zoals al het geval is in andere delen van het land. 

‘Ik heb geloofwaardige berichten ontvangen over een groot tekort aan veilig drinkwater, ernstige uitbraken van diarree en een gebrek aan adequaat onderdak onder de ongeveer 100.000 mensen die voor hun leven zijn gevlucht’, zegt Andrews. ‘Die mensen hebben dringend behoefte aan voedsel, water en geneesmiddelen.’

Militaire blokkades

Volgens de VN-rapporteur zou de junta verhinderen dat hulpgoederen het getroffen gebied bereiken door blokkades op te werpen. ‘Ik heb ook verontrustende berichten ontvangen dat junta-troepen landmijnen leggen op openbare wegen’, zegt Andrews. 

De Verenigde Naties roepen het leger op om humanitaire goederen en personeel door te laten. Ook dringt de organisatie er bij alle partijen op aan ‘dringend de nodige maatregelen en voorzorgsmaatregelen te treffen om de burgerbevolking en de civiele infrastructuur te beschermen’.

Andrews richt zich tot de internationale gemeenschap. Die ‘moet nu meer dan ooit de toegang afsnijden tot de middelen die de junta nodig heeft om deze brute aanvallen op de bevolking van Myanmar voort te zetten’.  

(am)

Meer
Lees meer...