VN-rapport: Noord-Korea heeft grondstoffen voor chemische wapens verscheept naar Syrië

VN-rapport: Noord-Korea heeft grondstoffen voor chemische wapens verscheept naar Syrië

Noord-Korea heeft grondstoffen naar Syrië gestuurd die gebruikt kunnen worden om chemische wapens te produceren. Dat melden experts van de Verenigde Naties in een rapport. De Verenigde Naties onderzoekt al jarenlang de vermeende geheime wapenhandel vanuit Pyongyang. Tot nu toe zijn de VN-onderzoekers uitgekomen op veertig leveringen aan Syrië met een onbekende afzender.

Naast ballistische raketten, zou het gaan om corrosiebestendige kleppen, thermometers en zuurbestendige tegels. Zo’n tegels kunnen gebruikt worden om een fabriek te bouwen voor de productie van chemische wapens. De VN-medewerkers wilden enkel anoniem getuigen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt dat er vijf scheepsladingen naar Syrië vervoerd zijn via een Chinees transportbedrijf van eind 2016 tot en met begin 2017. Ze maken onderdeel uit van tientallen transporten gedurende meerdere jaren.

Fabriek bezocht

In het VN-rapport staat ook dat Noord-Koreaanse raketexperts de militaire installaties in Syrië bezochten in 2016 en 2017, nadat het materiaal voor de chemische wapens was geleverd. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.

Daarnaast zou Pyongyang ook raketsystemen hebben geleverd aan Myanmar. Het is al langer bekend dat het regime van Kim Jong-un geld verdient aan de verkoop van wapens. Naar verluidt zou Noord-Korea daar jaarlijks meer dan 200 miljoen dollar mee verdienen. Amerikaans president Trump wil bedrijven die handelen met Noord-Korea en hun schepen hard aanpakken.

Volgens de VN-medewerkers is het mogelijk dat de Noord-Koreanen nog steeds aan het werk zijn in de regio’s Hama, Barzah en Adreh in Syrië.

Assad en Rusland spreken van leugens

Enkele dagen geleden werd het Assad-regime opnieuw beschuldigd van het gebruik van chemische wapens, net nu er een tijdelijke wapenstilstand voor heel Syrië afgesproken is in de VN-Veiligheidsraad. Zowel de Syrische als de Russische regering spreken van leugens.

Assad ontkent koppig elk gebruik van chemische wapens, maar VN-onderzoekers hebben meermaals vastgesteld dat de Syrische president die wapens wel degelijk heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking in onder andere de regio Oost-Ghouta.

In 2014 werd in een VN-akkoord afgesproken om de chemische wapens in Syrië te vernietigen. Datzelfde jaar nog verklaarde het OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, dat er geen chemische wapens meer in Syrië waren. Toch hebben er sindsdien nog meerdere aanvallen plaatsgevonden. Zoals in 2017 in Idlib. Bij die aanval kwamen 72 mensen om het leven.

Gesponsorde artikelen