VN staakt alle hulp in Syrië na bombardement op konvooi: het water is dieper dan ooit tussen VS en Rusland

VN staakt alle hulp in Syrië na bombardement op konvooi: het water is dieper dan ooit tussen VS en Rusland

De Verenigde Naties hebben alle hulp in Syrië opgeschort na de luchtaanval waarbij één vrijwilliger en verschillende burgers om het leven zijn gekomen. Het bombardement kwam er amper enkele uren nadat het Syrische leger het staakt-het-vuren had opgezegd. Alle partijen in de oorlog – ook de Verenigde Staten en Rusland – waren op de hoogte van de aanwezigheid van het konvooi.

Bij de luchtaanval zijn 18 van de 31 vrachtwagens vernield. Onder de burgerslachtoffers is ook een vrijwilliger van de Rode Halve Maan. Het Rode Kruis noemt de aanval “een flagrante overtreding tegen de internationale humanitaire wetgeving”. Ook de Verenigde Staten zijn woedend en zullen alle vormen van samenwerking met Rusland – een bondgenoot van het Syrische regeringsleger – herbekijken.

De hulp die de VN in de getroffen regio ging leveren was een belangrijk onderdeel van het staakt-het-vuren dat vorige week door alle partijen werd afgekondigd. Enkele uren voor de aanval werd die wapenstilstand door Syrië herroepen. Het is nog niet duidelijk wie achter het bombardement zit, maar volgens een Britse organisatie die de situatie opvolgt zou het zeker om een Syrisch of een Russisch gevechtsvliegtuig gaan.

En nu?

Zo’n 78.000 mensen nabij Aleppo – regio’s in handen van de rebellen – hadden van de hulp van het konvooi kunnen genieten. Behalve de vrachtwagens liep ook een ziekenhuis in de buurt schade op. Het water tussen de Amerikanen en Russen lijkt na de voorzichtige toenadering van vorige week plots dieper dan ooit. “We weten niet of dit nog kan goedkomen”, zegt een Amerikaanse bron volgens de BBC. Onderhandelaars van beide partijen zullen vandaag in New York opnieuw met elkaar praten.

(Bron: BBC)

Gesponsorde artikelen